Son Dakika

Nvidia, yapay zeka atılımı için Blackwell GPU'yu tanıttı

Nvidia, GPU Teknoloji Konferansı'nda (GTC) Blackwell adlı yeni nesil GPU platformunu tanıttı.

BİLİM VE TEKNOLOJİ 19.03.2024, 08:15
1
Nvidia, yapay zeka atılımı için Blackwell GPU'yu tanıttı
Nvidia, GPU Teknoloji Konferansı'nda (GTC) "Blackwell" adlı yeni nesil çip mimarisini ve bu mimariyi temel alan yeni yapay zeka (AI) çipini tanıttı. Şirket, yeni platformun, trilyon parametreli büyük dil modelleri üzerinde gerçek zamanlı üretken AI'nın oluşturulup çalıştırılmasına olanak sağlayacağını ve bunu önceki modele göre 25 kat daha az maliyet ve enerji tüketimiyle gerçekleştireceğini söylüyor.
Nvidia CEO'su Jensen Huang, konferansta yaptığı konuşmada, veri miktarının sürekli arttığını ve bu durumun daha da büyük GPU'lara ihtiyaç duyulmasına yol açtığını vurguladı. Mevcut Hopper mimarisinin "fantastik" olduğunu, ancak daha büyük GPU'lara ihtiyaç duyduklarını belirten Huang, Blackwell platformunun bu ihtiyacı karşılamak için tasarlandığını açıkladı.
Blackwell bir çip değil, bir platform. Bu platform, birden fazla GPU'yu ve diğer AI hızlandırıcıları birbirine bağlayarak, daha önce mümkün olandan çok daha büyük ve karmaşık AI modelleri oluşturulmasını ve çalıştırılmasını mümkün kılacak.
Blackwell platformunun kullanılması beklenen şirketler arasında: Amazon Web Services, Dell Technologies, Google, Meta, Microsoft, OpenAI, Oracle, Tesla ve xAI yer alıyor.
İlk Blackwell çipi GB200'ün bu yılın sonlarında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Bu çipin, veri merkezlerinde ve bulut ortamında AI uygulamalarının geliştirilmesi ve kullanılmasında önemli bir rol oynayacağı öngörülüyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 09 Mayıs 2024
İmsak 03:55
Güneş 05:29
Öğle 12:40
İkindi 16:28
Akşam 19:41
Yatsı 21:08
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı