Son Dakika

Pakistan’ın Başkenti, Bayrağının Anlamı, Nüfusu, Ana Dili, Para Birimi

Pakistan, Güney Asya’da bulunan bir İslam devletidir. Nüfus bakımından oldukça kalabalık olan bu ülke, dünyanın en kalabalık beşinci ülkesi olma özelliğine sahiptir.

DÜNYA 24.03.2024, 11:40
2
Pakistan’ın Başkenti, Bayrağının Anlamı, Nüfusu, Ana Dili, Para Birimi
Pakistan’ın resmi adı, Pakistan İslam Cumhuriyeti’dir. Ülke, Güney Asya’da yer alır ve İslam devletlerinden biri olarak bilinir. Oldukça kalabalık bir nüfusa sahip olan Pakistan, dünyanın en kalabalık ülkeleri sıralamasında beşinci sırada yer alır. Yüzölçümü bakımından ise dünyanın en büyük otuz üçüncü ülkesidir.
Pakistan’ın güney kesiminde, Umman Denizi ve Körfezine olan kıyısı bulunur ve uzunluğu 1046 km’dir. Ülkenin doğusunda Hindistan, batısında Afganistan, güneybatısında İran ve kuzeydoğusunda Çin yer alır. Kuzeybatısında ise Afganistan’ın Vahan Koridoru Pakistan ile Tacikistan’ı birbirinden ayırır. Pakistan’ın şu an bulunduğu topraklar, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bölgede ilk yaşamın tarih öncesi Cilalı Taş Devri’ne ait olduğu bilinir.

Pakistan’ın her bölgesinin kendi başkenti bulunur. Ancak ülkenin resmi olarak kabul gören başkenti İslamabad’dır. İslamabad’dan önce 1960 yılına kadar Pakistan’ın başkenti Karaçi olmuştur. Karaçi’nin liman kenti ve dış saldırılara karşı savunmasız olması, ülke için yeni bir başkentin inşa edilmesine neden olmuştur. Bu nedenle İslamabad, Potwar platosunun kuzey bölgesinde, doğal güzelliğe sahip olan Murree tepelerinin eteğine kurulmuştur. Kent aynı zamanda ülkenin en modern ve düzenli şehri olarak da ön plana çıkmaktadır.
Pakistan eğitim, diplomasi, ticaret ve endüstri gibi farklı bölgelere ayrılmış bir ülkedir. Şehirde uluslararası havalimanının bulunur ve İstanbul’dan bu havalimanına haftanın belli günleri düzenli olarak sefer düzenlenir.

Son verilere göre Pakistan’ın nüfusu 240,485,658 kişi olarak açıklanmıştır. Bu da Pakistan’ın dünyanın en kalabalık ülkeleri sıralamasında ilk sıralarda yer almasını sağlıyor. Yıllık nüfus değişimi göz önüne alındığında oranın yüzde iki olduğu görülüyor. Ülkede kilometre başına iki yüz seksen yedi kişi düşüyor. Ülke nüfusunun yüzde yetmişi kırsal alanlarda yaşarken, nüfusun yüzde otuzu ise şehirlerde yaşamına devam ediyor.
Ülkedeki genel yaşam süresi ise erkeklerde altmış iki yıl olurken, kadınlarda ise bu süre altmış üç yıl olarak açıklanmıştır. Müslümanların çoğunlukta olduğu ikinci devlet olma özelliğine de sahip olan Pakistan aynı zamanda en büyük Şii nüfusuna da sahiptir. Ülke nüfusunun yüzde 97’sini Müslümanlar, yüzde 1,6’sını Hindular, yüzde 1,6’sını Hıristiyanlar ve yüzde 0,001’ini ise Şiiler oluşturuyor.

Pakistan’da ortalama olarak altmıştan fazla dil konuşulmaktadır. Ancak ülkenin resmi dili İngilizcedir. İş, devlet ve hukuk sözleşmelerinde İngilizce kullanılsa da devletin ulusal dili Urducadır. İngilizce ve Urduca ülkenin kabul edilen resmi dilleridir. Ancak bunun yanı sıra ülkede en çok kullanılan Pencab dilidir. Pencab bölgesinin resmi dili olan Pencab haricinde, Sindi dili de çok sık kullanılmaktadır.

Pakistan’ın resmi para birimi Pakistan rupisidir. Pakistan rupisinin uluslararası birimi ise PKR-Rs olarak bilinmektedir.

Ülke, 1947 yılında İngiliz sömürgesi altında olan Hindistan’dan ayrılmış ve bağımsızlığını ilan etmiştir. 1947 yılında ulusal olarak kabul gören bayrakları ise yeşil zemin üzerinde beyaz hilal ve ay yıldızdan oluşmaktadır. Bayrağın zeminini oluştura yeşil renk, İslamiyet’i temsil etmektedir. Beyaz renk ilerlemeyi temsil ederken, hilal ilerlemeyi ve yıldız ise gelecek ile aydınlığı temsil etmektedir.

Pakistan; Azad Keşmir Bölgesi, Belucistan Bölgesi, Kuzeybatı Pakistan Bölgesi, Punjab Bölgesi ve Sind Bölgesi olmak üzere toplam beş farklı bölgeye sahiptir. Bunun yanı sıra ülkenin önemli kentleri arasında İslamabad, Karaçi, Rahol, Ravalpindi ve Multan yer alır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Nisan 2024
İmsak 04:11
Güneş 05:41
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:32
Yatsı 20:55
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı