Son Dakika

Ruble ile ödemeyi kabul etmişti: Almanya'dan Rusya'ya enerji suçlaması

Almanya, Moskova'nın dün Batılı enerji şirketlerine yönelik yaptırımlarının ardından Rusya'yı, enerji ihracatını "silah" olarak kullanmakla suçladı.

DÜNYA 12.05.2022, 17:30
5
Ruble ile ödemeyi kabul etmişti: Almanya'dan Rusya'ya enerji suçlaması
Ukrayna saldırısı nedeniyle Batı ile Rusya arasında kriz derinleşiyor.
Moskova'nın dün Batılı enerji şirketlerine yönelik yaptırımları açıklamasıyla Rusya'dan Avrupa'ya Ukrayna üzerinden üst üste 2 gün gaz arzında düşüş olmasının ardından Rusya'ya suçlama geldi.
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, Rus enerji şirketi Gazprom’un Almanya'daki iştiraki Gazprom Germania'nın Rusya'dan gaz alımlarının günde yaklaşık 10 milyon metreküp azaldığını ve bunun telafisinin mümkün olduğunu belirtti.
Rusya’nın enerji ihracatını "silah" olarak kullanmakla suçlayan Habeck, "Durum öyle bir tırmanıyor ki enerjiyi silah olarak kullanma birçok alanda gerçeğe dönüşüyor." dedi.
Almanya'yı kışa hazırlanmak için doğalgaz depolama tesislerini doldurmaya odaklandıklarını vurgulayan Habeck, bu depolama tesislerinde doluluk oranının yüzde 40'a yaklaştığını bildirdi.
Habeck, doğal gaz piyasasını istikrara kavuşturmak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını, yaptırımlar nedeniyle Alman şirketlerinin yeni gaz sözleşmelerini daha yüksek fiyatlardan güvence altına almak zorunda kalacağı için bu şirketlere finans garantisi verileceğini söyledi.
Almanya'nın Gaz Acil Durum Planı'nda "uyarı” seviyesini etkinleştirmeyeceklerini bildiren Habeck, kamu ve sanayi kesimine gaz tüketimini azaltma çağrısında bulundu.
Öte yandan İtalya Başbakanı Mario Draghi, yetkililerin yaptığı açıklamaların aksine Avrupalı ithalatçıların, yaptırımları delmeden Rusya’dan ruble ile gaz alabileceklerini söyledi.
Draghi, “Nitekim, gaz ithalatçılarının çoğu Gazprom ile hesaplarını ruble olarak açtı bile” diye konuştu.
Avrupa doğal gaz fiyatları dün Rusya’nın Ukrayna üzerinden yaptığı sevkiyatlardaki düşüşe rağmen, piyasada arzın devam edeceği beklentisi ile düşüş kaydetti.
Rusya lideri Vladimir Putin, Batı'nın yaptırımlarına misilleme vereceklerini açıklamıştı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı