Sapanca Nerenin İlçesi, Nerede, Hangi Şehirde? Sapanca Nasıl Bir Yer?

İstanbul gibi büyük şehirlerin gürültüsünden kaçanların tatil yeri olan Sapanca, birçok özelliğe sahiptir. İşte Sapanca hakkında önemli bilgiler…

KÜLTÜR SANAT 05.04.2024, 10:40
1
Sapanca Nerenin İlçesi, Nerede, Hangi Şehirde? Sapanca Nasıl Bir Yer?
Oldukça zengin bir floraya sahip olan Sapanca, Marmara bölgesindedir. Sapanca hem doğal güzellikleri hem de temiz havasıyla bilinir. Buna ek olarak Sapanca, bazı lezzetli yemekleri ile de meşhur olmuştur. Sapanca’nın en meşhur yemekleri ıslama köfte ve pazı tavasıdır. Islama köftenin özelliği Marmara bölgesine özgü baharatlı sosudur. Pazı tavası ise pazıdan yapılan bir mücver gibidir. Özetle sapanca hem turistik açıdan hem de yemek kültürü açısından önemli bir yerdir.

Sapanca, Sakarya şehrine bağlı olan bir ilçedir.

Sapanca, Marmara bölgesinde yer alan Sakarya şehrinin bir ilçedir. Sapanca’nın konumu ile ilgili en büyük avantajı, İstanbul’a yakınlığıdır. Sapanca ve İstanbul arasında yaklaşık olarak 130 km bulunmaktadır. Bu yakınlık yüzünden Sapanca, İstanbul’da yaşayan kişiler için hafta sonu tatili gibi kısa geziler için popüler bir yer olmuştur. Sapanca, bağlı olduğu Sakarya şehrinin Pamukova, Gevye, Erenler ve Arifiye ilçeleri ile komşudur. Buna ek olarak Sapanca, Kocaeli ile de komşudur.

Sapanca ilçesinin nüfusu 2023 yılında yapılmış olan sayıma göre toplamda 46.080 kişidir. Birçok kişi Sapanca’da yaşayan insanların çoğunun geçim kaynağının turizm faaliyetleri olduğunu sansa da aslında bu doğru değildir. Sapanca’da turizm faaliyetleri popülerdir ama daha popüler olan faaliyetler tarım ve sanayi faaliyetleridir. Bu yüzden bölgede yaşayan insanlar çoğunlukla tarım ve sanayi üzerinden geçimlerini sağlamaktadırlar.

Sapanca’nın köklü bir tarihi vardır. Tarihi kanıtlara bakıldığı zaman Sapanca, ilk kez M.Ö 1200 yılında Frigyalılar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Bunun ardından Bitanya Krallığı, bölgeyi tam olarak yerleşim haline getirmiştir. Sapanca tarihi kaynaklarda ilk kez Siphonensis Lacus adı ile geçmiştir. Roma İmparatorluğu’nun bölgeye hâkim olduğu dönemde ise Sapanca, Sofhan ve Buanes Sofhange olarak adlandırılmıştır. Sapanca’nın bulunduğu bölge ilk kez Anadolu Selçuklu Devleti tarafından Türk toprağı haline getirilmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti tarafından Sapanca, Ayanköy olarak anılmıştır. Bölge, Haçlı Seferleri sonucunda Bizans toprağı olmuştur. Osmanlı Devleti döneminde ise Sapanca, önemli bir ticaret merkezi olmuştur.

Sapanca Kayak Merkezi: Kartepe olarak da bilinen Sapanca Kayak Merkezi, kış aylarında yapacağınız Sapanca seyahatlerinizde mutlaka uğramanız gereken bir yerdir. Sapanca Kayak Merkezi’nde yalnızca kayak gibi aktiviteler değil, bölgede bulunan ve donmuş olan yaylaları da gezebilirsiniz. Sapanca Kayak Merkezi, kış ayları boyunca başta Ankara ve İstanbul gibi şehirler olmak üzere birçok şehirden gelen insanların akınına uğramaktadır.
Kuzuluk Kaplıcaları: Sapanca ilçe merkezine yaklaşık 28 km uzaklıkta olan Kuzuluk Kaplıcaları, özellikle de çeşitli rahatsızlıklara sahip olan ve kaplıca konusunda doktorundan izin alan hastaların ziyaret etmesi gereken bir yerdir. Birçok kişi kaplıca suyunun hastalıklara iyi gelmeyeceğini sansa da aslında bu bir yanılgıdır. Kuzuluk Kaplıcaları gibi şifalı kaplıcaların suları birçok rahatsızlığın tedavisine olumlu yönde etki edebilir.
Ormanya: Sapanca denildiği zaman son dönemlerde akıllara gelen yerlerden biri Ormanya olmuştur. Ormanya, yalnızca çocuklar için değil, yetişkinler için de oluşturulmuş olan bir masal kampıdır. Bu kampta masal dünyasından fırlamış evler gibi çeşitli yapılar ve aktivite alanları bulunmaktadır.
Sapanca Meydanı: Sapanca’yı ziyaret edip Sapanca Meydanı’nı gezmemek, büyük bir hata olabilir çünkü bu meydanda Sapanca ilçesine özgü hediyelik eşyaları satın alabilir ya da leziz yemekleri tadabilirsiniz.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 09 Mayıs 2024
İmsak 03:57
Güneş 05:30
Öğle 12:40
İkindi 16:28
Akşam 19:41
Yatsı 21:07
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı