Seçim sonrası gayrimenkul satışlarında artış bekleniyor!

Gayrimenkul sektöründe yaşanan düşüşün ardından uzmanlar, seçim sonrası dönemde satışlarda bir artış öngörüyor ve fiyatların yüzde 40'a kadar yükselebileceğini ifade ediyor.

EKONOMİ 22.05.2023, 09:30
2
Seçim sonrası gayrimenkul satışlarında artış bekleniyor!
Ekonomim'den Leyla İlhan'ın haberine göre, konut satışları son 3 yıldır yıllık 1,5 milyon seviyesinde seyrederken, nisan ayında yüzde 35,6 oranında bir düşüşle 85 bin 652'ye geriledi. İlk dört ayda gerçekleşen satışlar ise yüzde 18,6 azalışla 368 bin 867 olarak kaydedildi. Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre, yıl genelinde satışlarda yüzde 25-30 arasında bir düşüş yaşanması bekleniyor.
Sektör temsilcileri, bu yavaşlamanın deprem ve seçim sürecinin etkileriyle birlikte yükselen fiyatlar, kira sınırlaması ve kredi kısıtlamaları gibi faktörlerden kaynaklandığını belirtti.
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, son iki yılda özellikle enflasyondan korunma amacıyla konutlara olan ilginin arttığını ancak fiyatların çok yükseldiğini ifade ederek, alıcıların seçim sonuçlarına göre hareket edeceklerini söyledi. Yabancılara yönelik satışlarda ise muhalefet ya da mevcut hükümetin durumunu belirleyeceğini ifade eden Maya, muhalefetin vatandaşlık amacıyla yapılan satışlara getirdiği kısıtlamaların yabancıya satışı düşüreceğini, mevcut hükümetin ise Ortadoğu ve Rusya gibi pazarlarda yeniden ilgi oluşturabileceğini belirtti. Ayrıca, depremin de sektörü etkilediğini ifade etti.
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan ise Türkiye gayrimenkul sektörünün hareketli olduğunu ve seçim sonrasında sektöre bir canlanma geleceğini düşündüğünü belirtti. Ancak ciddi bir ivmelenme beklemediğini ifade eden Akdoğan, son yıllarda ortalama 100 bin konut satışı gerçekleştiğini ve bu rakamlara yaklaşılacağını söyledi. Akdoğan, TL bazında gerileme beklemediğini ve enflasyon göz önüne alındığında fiyatların geri gelmeyeceğini, ancak hızlı bir artışın da olmayacağını belirtti. Mevcut ortamın devam etmesi halinde yüzde 30-40 arasında bir artış öngördüğünü ifade etti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı