Son Dakika

Selendi Nerenin İlçesi, Nerede, Hangi Şehirde? Selendi Nasıl Bir Yer?

Selendi, ülkemizin görülmeye değer bölgelerinden biri olan Ege Bölgesinde yer alan bir ilçedir. İşte Selendi ilçesi ile ilgili farklı bilgiler…

KÜLTÜR SANAT 05.04.2024, 10:45
6
Selendi Nerenin İlçesi, Nerede, Hangi Şehirde? Selendi Nasıl Bir Yer?
Selendi, Manisa şehrinin bir ilçesidir. Manisa, Ege Bölgesinde yer alan ve pek çok bakımdan gelişmiş olan bir şehirdir. Selendi, şehir merkezine en uzak ilçedir. Selendi; Demirci ve Kula ilçeleri ile komşudur. Buna ek olarak Selendi ilçesi; Uşak şehrinin Eşme ilçesi, Kütahya şehrinin Gediz, Şaphane ve Pazarlar ilçeleri ile de komşudur.

Selendi ilçesi, Manisa şehrine bağlı bir ilçedir.

Selendi, Manisa şehrine en uzak mesafede bulunan ilçesidir. İlçe, bulunduğu şehrin merkezine yaklaşık 155 km uzaklıkta yer almaktadır. Buna ek olarak Selendi, şehrin en gelişmiş ilçesi olan Yunus Emre ilçesine de 159 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Selendi ilçesinin nüfusu, 2023 yılında yapılan sayıma göre 19.115 kişidir. İlçenin nüfusu 2007 yılından itibaren devamlı olarak bir düşüş yaşamıştır. İlçede yaşayan kişilerin büyük bir çoğunluğu hayvancılık ve tarımla ilgilenmektedir. Bu ilçedeki en büyük geçim kaynağı tütündür.

İsmini günümüzdeki Karaselendi Köyü’nde kalıntıları bulunan Slandos Kentinden alan Selendi ilçesi, sırasıyla Lidyalılar, Persler, Romalılar ve Bizanslılar döneminde kalmıştır. Yıkılan şehir günümüzde yerinde yeniden kurulmuştur. 700’lü yılların sonunda Germiyanoğulları Beyliğinin 1400’lü yılların başında Osmanlı Devletinin yönetiminde olan Selendi, 1920 ile 1922 tarihleri arasında Yunan işgali altında kalmıştır. Daha öncesinde Kula İlçesine bağlı bir mahalle olan Selendi, 1954 yılında ilçe olmuştur.

Karaselendi Köyü: İlçe merkezine 4 km uzaklıkta bulunan Karaselendi Köyü, Lidyalıların zamanından bu yana yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır. Köy içerisinde, Lidyalılar ve Bizanslıların zamanına ait tarihi kalıntılar yer almaktadır. Köy merkezinde eski dönemlere ait madeni paralar, şamdanlar ve tarihi objeler bulunmaktadır.
Yelimere Kanyonu: Ülkemizin daha keşfedilmemiş doğal güzelliklerinden bir tanesi olan Yelimere Kanyonu, Selendi İlçesinin Terziler Mahallesinde yer almaktadır.
Kınık Köyü Piknik Alanı: Selendi ilçe merkezine 7 km uzaklıkta yer alan piknik alanı, ilçenin tek dinlenme ve piknik alanıdır. Bol ağaçları ile ünlü olan köy, temiz havası ile ön plana çıkmaktadır.
Kaya Mezar ve Tapınağı: Bölgenin kültür mirası olarak korunan alanlardan bir tanesi olan mezar ve tapınak, Selendi Çayı’nın iki yakası üzerinde yer almaktadır. İki yakanın üzerinde yer alan kayaların içleri zamanında oyularak tapınak haline getirilmiştir. Fakat bu anıtın kim tarafından ve ne zaman yapıldığıyla ilgili herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır.
Nurullah Efendi Mezarlığı: Selendi ilçesinin popüler yerlerinden biri olan Nurullah Efendi Mezarlığı, Kazıklar Köyünde yer almaktadır. Mezardaki zatın keramet sahibi olduğuna inanılmaktadır. Bu mezarlığa çoğunlukla çocuk sahibi olmak isteyen kişiler gelir ve dua ederler. Burada edilen duaların kabul olduğuna inanılmasından dolayı çevre il ve ilçelerden ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Zeynel Abidin Türbesi: Selendi’de ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunan Zeynel Abidin Türbesi, geçmiş zamanda Osmanlılar ve Bizanslılar döneminde gözetleme kulesi olarak kullanılan Yağcılar Dağında yer almaktadır. Bölge halkı tarafında sık sık ziyaret edilen türbede Zeynel Abidin’in yattığına inanılmaktadır.
Ömer Dede Türbesi: İlçe halkı ve ziyaretçiler tarafından sıklıkla ziyaret edilen bir diğer türbe de Ömer Dede Türbesidir. Bu türbe, Selendi İlçe mezarlığının en yüksek yerinde bulunur. Selendi’ye gelen kişiler mutlaka Ömer Dede Türbesini ziyaret eder ve burada kabul olmasını istedikleri duaları ederler.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Mayıs 2024
İmsak 03:57
Güneş 05:30
Öğle 12:40
İkindi 16:28
Akşam 19:41
Yatsı 21:07
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı