Son Dakika

“Sistem değiştirilmezse etkisi kısa süreli olur”

Bir süredir otomobilde uygulanan ÖTV oranlarında indirim bekleniyordu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ÖTV’de bir indirimin gerçekleşmeyeceğini belirterek beklentilere son verdi.

EKONOMİ 12.11.2022, 09:05
2
“Sistem değiştirilmezse etkisi kısa süreli olur”
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ÖTV indirimi yerine matrah düzenlemesi ile ilgili çalışmalarının olduğunu ifade etti. Matrah düzenlemesine ilişkin Millî Gazete’ye açıklamalarda bulunan EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, önceliğin sistemin düzeltilmesine verilmesi gerektiğini belirtti.
Enflasyon rakamlarının devamlı yukarı doğru hareket etmesi ile birlikte geçtiğimiz yıllarda getirilen matrah düzenlemelerinin etkisinin beklenenden kısa olduğunu hatırlatan Şahin, getirilen dilimlerde de araç kalmadığını belirterek, “Ocak ayında getirilen matrah düzenlemesi 2-3 ay gibi bir sürede eridi. Birçok dilimde araç kalmadı. Pandemi döneminde getirilen matrah düzenlemesi de yetersiz kalmıştı. Aylık asgari yüzde 6 enflasyon olan ülkede yüzde 25-30 oranında yapılacak bir matrah artışının ömrü 3 ay bile gitmez. Matrah en az yüzde 122 yeniden değerleme oranında artırılmalı ki vatandaşın alım sınırına yaklaşsın. Aksi halde makyajdan ve gaz almaktan öteye geçmez” dedi.
Vatandaşın enflasyon ve vergi yükü altında ezildiğine dikkat çeken Şahin, matrah veya ÖTV düzenlemesi gibi düzenlemelerin yetersiz kalacağını ifade ederek, “ÖTV sistemi tamamen değiştirilmeli. Bakan bey gerçekten fiyatlarda düşüş sağlansın istiyorsa öncelikli adımı verginin vergisini almaktan vazgeçmek olmalı. Önce aracın bedeline yüzde 80 ÖTV ödüyoruz, yetmiyor bir de bu yüzde 80 ÖTV’nin yüzde 18 KDV’sini ödüyoruz. Dünyada benzeri olmayan verginin vergisini de alma yöntemi mutlaka kaldırılmalıdır. Böyle bir düzenleme olmaz ise ne yapılsa yeterli olmayacaktır” diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı