Suriye meselesi, Arapların meselesi

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Suriye’nin Birliğe geri dönmesine ilişkin kararının “Araplara özgü bir konu” olduğunu, bu hususta “dış güçlerle çatışma arayışı” olmadığını söyledi.

DÜNYA 21.05.2023, 04:35
1
 Suriye meselesi, Arapların meselesi
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan da, Suriye’deki mevcut durumun sürdürülemez olduğunu ve Şam hükümeti ile diyalog kurulması gerektiğini söyledi.
Ebu Gayt, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde gerçekleştirilen 32. Arap Birliği Liderler Zirvesi’nin ardından Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Suriye’nin 12 yıl aradan sonra Arap Birliği’ne geri dönmesine dair ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen eleştiriler konusunda soru yönetildi. Suriye’nin Birliğe geri dönmesi konusunu dış güçlerin düşüncelerinden bağımsız olarak ele almaları gerektiğini vurgulayan Ebu Gayt, “Bu Araplara özgü bir konudur. Suriye de Arap Birliği’nin kurucusu 7 ülkeden biridir zaten” dedi.
Arapların izlediği yöntemin doğruluğu konusunda diğer ülkeleri ikna etme çabaları yürütmeleri gerektiğini dile getiren Ebu Gayt, “Bu Arapların iradesidir. Dış güçlerle anlaşmazlığa düşme veya çatışma arayışında değiliz” ifadesini kullandı.
Arap Birliği, iç savaş nedeniyle 12 Kasım 2011’de Suriye’nin üyeliğini askıya almıştı. Arap Birliğine üye ülkelerin dışişleri bakanları, 7 Mayıs’ta Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen Arap Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, Suriye’nin Birliğe dönmesi konusunda anlaşmaya varmıştı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Suriye’deki mevcut durumun sürdürülemez olduğunu ve Şam hükümeti ile diyalog kurulması gerektiğini söyledi. Bin Ferhan, Cidde kentinde gerçekleştirilen 32. Arap Birliği Liderler Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenledi.
ABD’nin, Suriye’nin Arap Birliğine dönüşüne ilişkin eleştirilerine cevap veren Bin Ferhan, “ABD’nin bakış açısını anlıyoruz, ancak Suriye’deki mevcut durum sürdürülemez. Şam hükümetiyle diyalog kurmak gerekliydi ve bunu Batılı ortaklarımızla görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, 8 Mayıs’ta, “Şu anda Suriye’nin Arap Birliği’ne tekrar kabul edilmesinin uygun olduğuna inanmıyoruz ve bu noktayı tüm ortaklarımıza açıkça belirttik” ifadelerini kullanmıştı.
Sudan’daki duruma ilişkin değerlendirmede bulunan Bin Ferhan, Sudanlı tarafların Cidde’deki görüşmelerinin sürdüğünü ve yakında insani bir ateşkese varılmasını umduğunu dile getirdi.
“Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’i Arap Birliği zirvesine tüm tarafların sesini duymak için davet ettik” diyen Bin Ferhan, “Başından beri, çatışmanın iki tarafı olan Rusya ve Ukrayna ile temas halinde ‘pozitif tarafsızlığı’ benimsedik” diye konuştu.

Suudi Arabistan’da gerçekleşen 32. Arap Birliği Zirvesi’nde toplanan liderler, Sudan’da ateşkes ve Lübnan’da cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılması çağrısında bulundu. Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen 32. Arap Birliği Zirvesi’nin sonuç bildirisi yayımlandı. Filistin davasının, bölgenin istikrarı açısından en etkin faktörlerden biri olarak Arap ülkeleri için öncelikli mesele olduğu vurgulanan bildiride, Filistinlilerin canlarına ve topraklarına yönelik saldırı ve ihlaller şiddetle kınandı. Filistin meselesinde iki devletli çözüme dayalı gerçek barışı gerçekleştirecek kapsamlı ve adil bir anlaşmaya ilişkin çabalara dikkat çekilen bildiride, uluslararası toplumdan da İsrail’in tekrarlanan saldırı ve ihlallerine karşı yükümlülüklerini yerine getirme talebinde bulunuldu.
Ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışmaların yaşandığı Sudan’daki gelişmelerin yakından takip edildiği aktarılan bildiride, Sudan’daki krizin yansımalarıyla bölge ülkelerinin güven ve istikrarına olumsuz yansımasından endişe duyulduğu belirtildi. Bildiride, Lübnan’daki siyasi güçlere de cumhurbaşkanlığı seçimini gerçekleştirme ve ülkeyi ekonomik krizden çıkarmanın önünü açacak reformları hayata geçirme çağrısı yapıldı.

Bu arada Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cidde kentinde gerçekleşen 32. Arap Birliği Zirvesi’nin sona erdiğini duyurdu. Veliaht Prens Bin Selman, ülkesinin ev sahipliğinde liderlik ettiği Arap Birliği Zirvesi’nin tamamlandığını ve 33. Arap Birliği Zirvesi’nin de Bahreyn’de gerçekleşeceğini belirtti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı