Son Dakika

"TÜİK’in hatası enflasyon oranının önüne geçti"

TÜİK, mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Rakamları değerlendiren ekonomist Alaatin Aktaş, "TÜİK’in hatası enflasyon oranının önüne geçti" dedi.

EKONOMİ 04.06.2021, 09:00
1
TÜİK, mayıs ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0.89 arttı. Nisanda yüzde 17.14'e yükselen yıllık TÜFE, Mayıs'ta yüzde 16.59 oldu. 
Rakamları değerlendiren ekonomist Alaatin Aktaş, "TÜİK, TÜİK olalı böyle zulüm görmedi, hem de TÜİK yüzünden!” dedi.
Dünya yazarı Aktaş, bugünkü yazısında "Veri tabanının azizliği TÜİK'in TÜFE'de iki oran ilan etmesine yol açtı. TÜFE'nin mayısta görece düşük gelmesi temelde pandemi kaynaklı kapanma ve buna bağlı fiyat derlemenin çok zor olması yüzünden. Yİ-ÜFE ise yıllık bazda yüzde 40'a dayandı, dikkat!” ifadelerini kullandı. 
O yazının özeti şöyle: 

"Ne tuhaf bir durum değil mi...
Türkiye’de inandırıcılığı en düşük kurumların başında herhalde TÜİK geliyordur. Bunun birinci nedeni de fiyat artışlarıyla ilgili olarak ortaya konulan orandır. TÜİK bu konuda çoğu kez haksız yere eleştirilmiştir. Bunun altını çizelim. Yok enflasyon hiç kullanılmayan, tüketilmeyen ürünlerle hesaplanıyor, yok fiyat derlenen yerler özel seçiliyor, yok bu yerlerin fiyat derlemesi sırasında özel indirim yapması sağlanıyor gibi gibi...
Bunların çoğu şehir efsanesi. TÜİK fiyat endeksi kapsamında hangi ürünlerin hangi ağırlıkla yer aldığını, hangi ürünün fiyatının kaç lira olarak hesaplamaya girdiğini her ay açıklıyor. Yani çoğu detay sır değil, her ay kamuoyuyla paylaşılıyor.
Vatandaşın açıklanan enflasyonu düşük bulmasının, yaşadığı enflasyonu daha yüksek hissetmesinin bir dizi başka nedeni var. TÜFE, tüm Türkiye’deki tüm bireylerin tüketiminin özeti. Bu tüketimde otomobil de var, sigara da var, kira da var. Ama herkes her ay otomobil almıyor, kimi vatandaşlar hayatları boyunca bir kez bile otomobil almıyor. Ama hesaplamada otomobil de var ve olması da gerekiyor. Örneğin otomobil fiyatı az artmışsa bu da genel oranı aşağı çekiyor. Bunun yanında gıda maddelerinin fiyatındaki artışı yaşamakta olan geniş kitleler, açıklanan orana dudak büküyor.
İşte çoğu kez haksız yere eleştirilen TÜİK dün öyle bir hata yaptı ki, şimdiye kadarki onlarca doğruyu sildi süpürdü, adeta çöpe attı."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı