Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesi ne diyor?

Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesi 10 ülkenin büyükelçisinin Osman Kavala'nın serbest bırakılması için yaptığı çağrıdan sonra gündeme geldi. Peki, Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesi ne diyor?

GÜNDEM 25.10.2021, 16:50
5
Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesi ne diyor?
ABD, Yeni Zelanda, Kanada, Hollanda, Norveç, Danimarka, Finlandiya Büyükelçilikleri'nden 18 Ekim'de 10 büyükelçiliğin Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını talep etmesi krize neden olmuştu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, 10 büyükelçiyi derhal bakanlığa çağırarak 'hadsiz bu açıklamanın kabul edilemez' olduğunu söylemişti. 10 ülkenin büyükelçisine bir tepki de Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelmişti. Erdoğan, son olarak 23 Ekim'de Eskişehir'deki açılış töreninde yaptığı açıklamada, "Kavala dediğin Soros'un Türkiye şubesi. 10 büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı'na geliyor. Bu ne terbiyesizliktir ya? Siz burayı ne zannediyorsunuz? Burası Türkiye, Türkiye! Burada kalkıp da Dışişleri'ne gelip talimat verme gibi bir yola giremezsiniz. Gerekli talimatı ben de Dışişleri Bakanımıza verdim. 'Bu 10 tane büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz' dedim. Zira, bunlar Türkiye'yi tanıyacaklar, anlayacaklar, bilecekler. Türkiye'yi bilmedikleri, anlamadıkları gün burayı terk edecekler." demişti.İstenmeyen adam tartışmaları sonrasında Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Büyükelçiliği sosyal medya hesabından açıklama yaparak 'Türkiye'nin içişlerine karışmadıklarını' belirtti. Bu açıklama, 'geri adım' olarak yorumlandı. Açıklamada, "Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi'ne riayet etmeyi teyit eder" vurgusu yapıldı. 
Sözleşmeye ilişkin aynı ifadeleri Kanada, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, İsveç, Norveç ve Yeni Zelanda'nın Ankara büyükelçilikleri de resmi hesaplarından paylaşmış ya da retweet etti. Peki, Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesi ne diyor?İşte Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesi:Madde 41 - 1. Ayrıcalıklarına ve bağışıklıklarına hâlel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan bütün şahıslar kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmekle yükümlüdür. Anılan Devletin iç işlerine karışmamakla da bu şahıslar keza yükümlüdür.
2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmi işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak diğer bir Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.
3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 11 Mayıs 2024
İmsak 03:53
Güneş 05:27
Öğle 12:40
İkindi 16:28
Akşam 19:43
Yatsı 21:11
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı