Son Dakika

Yunanistan, Mısır ve GKRY’den üçlü zirve! Türkiye'yi hedef aldılar...

Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Mısır arasında Atina'da bir araya geldi. Üç ülke 9. Liderler Zirvesi'nin ardından Türkiye'yi suçlayan ortak bildiri yayımlandı.

DÜNYA 20.10.2021, 00:25
4
Yunanistan, Mısır ve GKRY’den üçlü zirve! Türkiye'yi hedef aldılar...
Atina'da düzenlenen 9. Liderler Zirvesi  Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve  Mısır'ın katılımıyla gerçekleşti.
Yayımlanan ortak bildiride ülkeler arasında iş birliğinin devam etmesine ve merkezi Güney Lefkoşa'da olacak daimi bir sekreterlik kurulmasına karar verildi.
 Bildiriye göre GKRY ve Mısır arasında elektrik bağlantısı oluşturulacak.
Söz konusu anlaşmanın Avrupa'nın da enerji güvenliğine katkı sağlayacağı savunuldu.
Ayrıca tarafların, gaz arama ve taşımasına yönelik üçlü iş birliğinin de sürdürülmesine dikkat çekildi. Konuyla ilgili olarak `Hidrokarbon kaynaklarının bulunmasının bölgesel istikrar ve refah için katalizör olacağına inanmaya devam ediyoruz.` denildi.

Üç ülkenin Türk araştırma gemilerinin Kıbrıs Adası yakınlarında yaptıkları sondaj ve sismik araştırmalarından rahatsız olduğu aktarılan bildiride, Türkiye'nin bölgede `uluslararası hukuka uymayan provokatif eylemlerde bulunduğu` iddia edilerek, buna son verilmesi istendi.

 Bildiride, Maraş'ın yeniden açılmasına ilişkin olarak atılan adımlar eleştirilirken, Libya, Suriye, göç sorunu, iklim krizi, Mısır ve Yunanistan arasında imzalanan elektrik bağlantısına ilişkin anlaşma ve salgın gibi konularda da görüş alışverişinde bulunulduğu açıklandı.

 Zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, `Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki komşularına bakışının bölgede barış için bir tehdit olduğunu ve Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlamadığını` ileri sürdü.
 Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ise elektrik ve doğal gaz alanında taraflar arasında öngörülen iş birliğine vurgu yaparak, sıvılaştırılmış doğal gazın Mısır üzerinden Yunanistan, Balkanlar ve Orta Avrupa'ya ulaştırılmasını arzuladıklarını söyledi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı