Son Dakika

Zelenskiy diyaloğu reddetti, G7’den silah istedi

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, G7 Liderler Zirvesi'ne katılan ülkelerin liderlerine yeterli miktarda mühimmat sağlama çağrısı yaptı.

DÜNYA 12.10.2022, 07:50
1
Zelenskiy diyaloğu reddetti, G7’den silah istedi
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus güçlerinin Ukrayna’nın birçok bölgesine düzenlediği füze saldırılarının ardından olağanüstü toplanan ABD, Kanada, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkelerinin liderlerine hitap etti.
Zelenskiy, Rus güçlerinin özelikle son iki gündür ülkesine seyir füzeleri ve İran üretimi Şahid kamikaze İnsansız Hava Araçlarıyla (İHA) yoğun saldırıları düzenlediğini belirtti.

Video konferans ile düzenlenen zirvede konuşan Zelenskiy, Ukrayna hava sahasının daha güvenilir hale getirilmesi için etkili hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyduklarını ifade ederek, “Ukrayna yeterli sayıda modern ve etkili hava savunma sistemleri aldığında, Rus terörünün kilit unsuru olan füze saldırıları durdurulacak” dedi.

Ukrayna’ya bugüne kadar silah yardımı sağlayan ülkelerin liderlerine teşekkür eden Zelenskiy, hava savunma sistemlerinin Ukrayna’ya verilmesi konusunda ABD Başkanı Joe Biden’e hitap ederek, “Sayın Başkan, bunların kademeli bir savunma sistemi oluşturmamızı sağlayacak orta ve uzun menzilli sistemlerin olacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı son dönemlerde düzenlediği saldırılarda İHA’ları da aktif olarak kullandığına dikkati çekerek, Ukrayna güvenlik güçlerinden aldığı bilgiye göre Rusya’nın 2 bin 400 İran üretimi Şahid kamikaze İnsansız Hava Aracı (İHA) aldığını iddia etti.
Rusya’yı bugün sadece Ukrayna değil, Avrupa’nın da enerji güvenliğine karşı “terör” eylemleri düzenlemekle suçlayan Zelenskiy, Rusya’nın eylemlerine “simetrik olarak” karşılık verilmesi gerektiğini savundu.
Zelenskiy, şu ifadeleri kullandı:

Zelenskiy, Putin ile diyalog kurmasının imkansız olduğunu belirterek, “Geleceği olmayan Rusya’nın bu lideriyle diyalog olamaz. Şimdi bir kişi barışı engelliyor ve bu kişi Moskova’da.” dedi.
“Rusya, ülkelerimizin enerji istikrarına saldırdığında onun enerji sektörünü yaptırımlarla engellemeli. Rus petrol ve gaz ticareti gelirlerinin istikrarını bozmalıyız. Rusya’dan petrol ve gaz ihracatı için katı bir fiyat tavanı gerekiyor, terör devleti için sıfır kar.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı