Kurban Bayramı ne zaman? Kurban Bayramı hangi günlere denk geliyor

Kurban Bayramı'nın tarihine yönelik araştırmalar hız kazandı. 2024 dini günler takvimde yer alan bilgilere göre, Kurban Bayramı 2024 yılında Haziran ayına denk geliyor. Peki, Kurban Bayramı'na kaç gün kaldı? 2024 yılı Kurban Bayramı ne zaman? İşte detaylar haberimizde...

GÜNDEM 29.04.2024, 17:50
4
Kurban Bayramı ne zaman? Kurban Bayramı hangi günlere denk geliyor
Ramazan Bayramı'nın eda edilmesinin ardından İslam aleminin diğer en önemli bayramı ise mübarek Kurban Bayramı'dır.
Gözler Kurban Bayramı tarihlerine çevrilirken özellikle tatil için plan yapmak isteyenler 9 günlük bayram tatilinin olup olmayacağını merak ediyor.

2024 Kurban Bayramı tarihlerini araştırmaya başladı. Ramazan Bayramı, 3 gün olarak eda edilirken Kurban Bayramı ise Ramazan Bayramı'ndan farklı olarak 4 gün sürer. 
İşte bayramın 1. gün tarihi...
2024 yılında Kurban Bayramı, 16 Haziran Pazar günü ihya edilecek.
15 Haziran Cumartesi günü Kurban Bayramı arifesi kabul edilirken, 4 gün sürecek olan bayram, 16-17-18-19 Haziran tarihlerinde idrak edilecek.
Bu doğrultuda Kurban Bayramının 1. günü pazar gününe denk gelirken 4. günü ise çarşamba gününe denk geliyor.

Diyanet İşler Başkanlığı, "Kurban ibadetinin mahiyeti ve hükmü nedir?" konusu şu açıklığı getiriyor:

Sözlükte yaklaşmak, Allah’a (c.c.) yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban Bayramı’nda kesilen kurbana "udhiyye", hacda kesilen kurbana ise "hedy" denir.
Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, İlâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenâb-ı Hakka yaklaşmakta, hem de maddî durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır. Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir Müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.
Mezheplerin çoğuna göre, udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 1/429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğinânî, el-Hidâye, 8/146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- Müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Mayıs 2024
İmsak 03:46
Güneş 05:23
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:47
Yatsı 21:17
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı