07.12.2022, 10:50 92

CHP KENDİNİ YENİLİYOR MU?

                  Eski CHP bir vizyon belgesi açıklayacağı zaman şöyle yapardı;

               Önce laikliğin öneminden dem vurur, Cumhuriyet değerlerinin tehlikede olduğunu vurgulayıp bazı kesimlere korku salar ve en sonunda Atatürk’ten vecizelerle konuşmasını tamamlayıp bitirirdi. Bu açıklamalarda geleceğe ait bir program bulunmaz, proje yer almaz, korkular ve sloganlar üzerine bina edilmiş bir metin ortaya çıkardı.

               Geçen Kılıçdaroğlu’nun “İkinci Yüzyıla Çağrı Buluşması” toplantısını izlerken bunlar aklıma takıldı. Artık CHP’de eski söylemlerin halkın nezdinde bir kıymetinin kalmadığını anladığını gördüm. Gördüm ki Ak Parti CHP’yi de dönüştürmeyi başarmış.

               Doğrusu Türkiye adına sevindim.

               “İkinci Yüzyıla Çağrı Buluşması” adeta bir ekonomik vizyon belgesi niteliğinde oldu.

               Dünyada en fazla alıntı yapılan 10 ekonomist arasında gösterilen Daron Acemoğlu orada…

               Türkiye’nin en iyi merkez bankacılarından biri sayılan Prof. Dr. Hakan Kara orada…

               Saygın iktisatçılardan Prof. Dr. Refet Gürkaynak orada…

               Dünyanın belli başlı kuruluşlarına danışmanlık yapan Prof. Dr. Ufuk Akçiğit orada…

               Eserleri dünya genelinde 35 dile çevrilen Jeremy Rifkin oradaydı.

               Bakmayın siz Jeremy’nin saatinin ne kadar dolar olduğuna, hangi ülkeden geldiğine, nerelere danışmanlık yapıp batırdığına haberlerine.

               Sonuçta her bilginin bir bedeli vardır. Elbette ki bu hizmeti verecek adam bedelini de isteyecek ve anasının ak sütü gibi alacaktır. Küreselleşen dünyamızda ise ekonominin kendimize has modeli olacağına ben pek inanamıyorum.

               Nedenine gelince, biz enerjiyi dolarla ithal ediyoruz, sanayi ürünlerimizin hammaddesini dolarla getiriyoruz, ülkenin her türlü ihtiyacını dolarla karşılıyoruz.

               Yetmedi dolarla borçlanıyor, döviz rezervlerimizi dolarla oluşturuyoruz.

               Mevcut küresel ekonomik düzende her hareketimiz dolara bağlı. Gayri safi Milli Hasılamız dolarla ölçülürken, Milli gelirimiz ve gelişmişliğimiz dolar üzerinden hesaplanmakta.

               Yeterli Petrol ve doğal gaz kaynaklarına sahip değiliz, sanayi mamullerimizin her şeyini biz üretemiyoruz. Bunları ithal ederek her yıl milyarlarca dolar bunlara harcıyoruz.

               Bunlar için yeterli dövize, döviz içinde yeterli ihracata ve döviz gelirine ihtiyacımız var. Çok üretmemiz ve çok satmamız gerekiyor.

               Şayet yeterli ihracat ve döviz gelirimiz olmazsa piyasada döviz sıkıntısı başlıyor, sonuçta da ya devalüasyon, yani paranın değer kaybetmesi mukadder hale geliyor veya ihtiyacımız olan mallarda sıkıntılar başlıyor.

               Yani siz istediğiniz kadar Türk usulü ekonomi deyin üretemeyen, satamayan, yabancı sermayeye güven veremeyen ülkeler bu sıkıntılara duçar oluyorlar.

               Dövizin yükselmesi enflasyonu ve hayat pahalılığını beraberinde getiriyor. Enerji zamlanıyor, ithal hammadde zamlanıyor, tüm girdiler zamlanıyor. Gelir azalıyor ve insanların alım gücü düşüyor.

               Kısaca ülkemizin şu an yaşadığı temel sorunlar bunlar. Elbette ki doları elinde bulunduran güçler de bunu baskı aracı olarak kullanarak hükümetler üzerinde yönlendirici etkilerde bulunabiliyorlar.

               Günah keçisi seçilen marketlere yapılan yargısız infazlar ekonominin yükünü arttırmak ve işsizliği arttırmaktan başka Bir şeye yaramıyor. Bence hükümet en şeffaf şekilde gerçekleri halkla konuşursa daha iyi sonuçlar çıkacağına inanıyorum.

               O açıdan CHP’nin geldiği noktayı olumlu buluyor, artık Türkiye’nin geleceğini konuşmasını onaylıyorum. Bırakalım her parti Ülkenin geleceğine dair uzmanlarıdan oluşan vizyon belgelerini açıklasınlar, halk artık projelere oy vermeye başlasın.

               Tabi bunun yanında halen eski kafayı taşıyan CHP yandaşlarının “Yine icazet belgelerini devrim karşıtı kıyafetlerle aldılar” türü yazılarını bir kenara koymaya devam ediyorum.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:17
Güneş 06:37
Öğle 12:51
İkindi 16:16
Akşam 18:56
Yatsı 20:11
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı