Anne babalar dikkat! Çocuklarda bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

Hastalıklardan korunmak için bağışıklığı güçlendirmek şart. Hele mevzu çocuklar olunca işin ciddiyeti daha da önem kazanıyor. Peki Çocuklarda bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

SAĞLIK 11.06.2021, 12:40
18
Anne babalar dikkat! Çocuklarda bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?
Bağışıklık sisteminin insan vücudunda zayıf olması hemen her hastalığa davetiye çıkarabiliyor
Özellikle okul çağındaki çocuklarda gerek okul gerekse okul dışında zaman geçirdiği için enfeksiyon hastalıklarına çok daha kolay yakalanabiliyor.
Çocuklar da dahil olmak üzere bağışıklık sistemini güçlendirmenin en önemli yolu ise doğru ve dengeli beslenmeden geçiyor.
Peki çocukların bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için gerekli doğal karışımlar neler?
Bağışıklık sisteminde en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Anne sütü içeriğindeki immunglobulinler ve koruyucu diğer faktörler ile bebeğe direkt etki etmekte ve ömür boyu onu koruyacak bağışıklığı meydana getirmektedir.

* Yeni doğandan itibaren tüm aşılarını yaptırın.* Ellerini düzenli ve sık yıkamasını sağlayın. Ellerin sık yıkanması birçok enfeksiyon hastalığından korunmada en önemli koruyucu mekanizmadır. * * El yıkamasının mümkün olmadığı durumlarda el dezenfektanı kullanın.* Düzenli ve dengeli beslenmesini sağlayın. Protein, karbonhidrat ve yağ içeriği dengeli ayrıca vitaminden zengin meyve ve sebze tüketimine dikkat edin.* Bol sıvı tüketmesini sağlayın.* Yeterli ve düzenli uyumasını sağlayın.* Sigara dumanından uzak tutun.* Mecbur kalmadıkça kalabalık mekanlara sokmayın.* Hasta kişi ve çocuklardan uzak tutun.* Mevsimine uygun giydirin.* Yaşına uygun ve düzenli spor yapmasını sağlayın.’ açıklamasında bulundu.    

Hem Zencefil hem de zerdeçal yoğurdun probiyotik etkisi ile birleşince hem doğal hem de antioksidan bağışıklık güçlendirici bir karışıma neden olur. Çünkü yoğurtta sayısıf faydalar bulunmaktadır. Her gün 1 kase yoğurdun içerisine 1 çay kaşığı zencefil ve 1 çay kaşığı zerdeçal ilavesi ile çocukları kış aylarında hastalıklardan koruyacaktır. Bir başka dikkat etmeniz gereken konu ise yoğurdun probiyotik maya ile evde mayalanmasıdır.

Günde 1 çay bardağı doğal kefir çok büyük fayda sağlar.  Mayalanırken oluşan prebiyotik ve probiyotik bakteriler bağırsaklardaki yararlı mikroorganizmaları artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Çocukların sade kefirin tadını sevmediği durumlarda içerisine bir miktar meyve püresi ilave edilerek tadı cazip hale getirilebilir.

Çok yüksek C vitamini kaynağı olan kivi bu bağışıklığı güçlendirme de birebirdir.  C vitamini vücutta demir mineralinin emilimini de artırır. Demir eksikliği problemi yaşayan çocuklara kivi üzerine pekmez sürülerek verilmelidir. Zira pekmezde bulunan demir emilimini artırarak çocuklara iki kat bağışıklık kazandırmaktadır. 

Arı sütü besleyici özelliği oldukça yüksek olan bir besin kaynağıdır. Arı sütünün her sabah 1 çay kaşığı bal ile tüketilmesi  bağışıklık sistemini inanılmaz güçlendirir. Ancak arı sütü 3 yaşından küçük çocuklarda tüketilmemelidir.

Balık, çok güçlü bir antioksidan olan selenyum içerir. Haftada 2-3 gün balık tüketmek çocuğun okuldaki konsantrasyonunu artırarak derslerdeki başarısına yansırken bağışıklık sistemini de üst seviyede tutacaktır. Selenyum sadece balıkta değil tam tahıllı ekmekler, ceviz, fındık gibi yağlı kuruyemişler, yumurta, süt ve süt ürünlerinde bulunmaktadır.

Anne sütünden sonra  en iyi protein kaynaklarından biri de yumurtadır. Yumurta aynı zamanda harika bir demir kaynağıdır. A, D, E ve B12 vitaminlerinden zengin yumurta çocuğun zeka gelişimini destekleyip beyin yapısını korurken içerdiği kaliteli protein sayesinde de sağlıklı büyümelerine büyük katkı sağlar. Omlet, menemen veya haşlanmış olarak her gün bir yumurta tüketilmelidir.

Çocukların fazla şeker tüketmesi ya da kilo alması bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler. Çocuk mutlaka ev yemekleri yemel fast-food beslenme tarzından uzak durmalıdır.
Ayrıca kızartmalar, şekerli yiyecekler, asitli içecekler, hazır meyve suları, gofret, bisküvi gibi hazır ambalajlı gıdalarda çocukların sağlığı açısından büyük tehlike arzeder.
 Dışarıdan hazır almak yerine evde yapılmış kek veya kurabiye yanına süt ile güzel bir ara öğündür. Öte yandan fast-food seven çocuklar için haftada 1 gün evde yapılmış köfte ile güzel bir hamburger hazırlanabilir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı