Çeneli Kırıcılar Nasıl Çalışır?

Taş ve madencilik sektöründe kullanılan, çene şeklindeki plaklar sayesinde taşlara basınç uygulanarak istenilen boyutlara getiren iş makinalarına çeneli kırıcı adı verilir.

BİLİM VE TEKNOLOJİ 29.01.2023, 00:25
3
Çeneli Kırıcılar Nasıl Çalışır?
Basınçlı ufalama prensibi ile çalışan çeneli kırıcı kırılacak malzemenin ufalanması, sabit ve eksantrik mili tarafından hareket ettirilerek kırıcı çenesi sayesinde kama şeklindeki boşlukta gerçekleştirir.
Çeneli kırıcıların ufalama enerjisi yüksek, kuvvet ve düşük hızla işlenecek olan kırılmış malzemeye etki etmesi yöntemiyle çalışır. Çeneli kırıcılar, kolay kırılan orta sertlikte ve kaba taşların ön ufalanması için kullanılır.
Kırıcı Seçimi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
● Malzemelerin sertlik durumu● Malzemenin yoğunluğu● Nem miktarı● Kırma kapasitesi ihtiyacı (saat-gün) ● İşlenecek olan malzemenin ebatları● İşlenecek malzemenin yanıcı, patlayıcı, aşındırıcı, yapışkan, elastik ve kırılgan gibi özelliklerine dikkat edilmelidir.
Çeneli Kırıcılar Kaça Ayrılır?

● Sabit Çeneli Kırıcı: Bazalt, granit gibi silis oranı yüksek olan sert ve aşındırıcı malzemeleri kırmak için kullanılır. Bu tip kırıcılarda üretim kapasiteleri oldukça büyük, kayış kasnak tahrik sistemi mevcuttur. Aşınmaya dayanıklı özel dökümden imal edilmiş plakalara sahip olmasıyla bilinir. Hidrolik sistemler sayesinde ayarlanabilir çene açıklığı özelliğine sahip olan sabit çeneli kırıcılar, aşırı derecede zorlanmaya karşı emniyet plaklarına sahiptir. ● Mobil Çeneli Kırıcı: Mobil özelliği sayesinde farklı uygulama alanlarına kolaylıkla taşınabilen, paletli modeli ile çalışma sahasında kolaylıkla hareket ettirilebilen kırıcı tipine mobil çeneli kırıcı adı verilir. Tozsuz çalışma sistemi ile çevreye verilen zarar minimuma indirilir. Hidrolik sistem sayesinde ayarlanabilir çene açıklığı özelliğine sahip olup nakliye maliyeti sabit çeneli kırıcılara oranla daha uygundur.● Dodge Tipi Çeneli Kırıcı: Hareket mekanizması ana gövde yapısının alt tarafında bulunan kırıcı tipine denir. Kırma verimleri yüksek olup kapasiteleri günümüz ihtiyaçlarını karşılamadığından yaygın bir kullanım alanına sahip değildir.
Üniversal tip ve blake tip olarak bilinen kullanım alanı yaygınlaşmayan farklı tip çeneli kırıcıların olduğu da bilinir.
Çeneli kırıcılar ile ilgili detaylı bilgiye Machineryline sitesinden ulaşabilirsiniz.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı