Son Dakika

Cüneyt Arkın kimdir, nerelidir? (İşte kimlikteki ismi)

Cüneyt Arkın, 85 yaşında hayatını kaybetti. Türk sinemasının unutulmaz ismi Cüneyt Arkın kimdir, nerelidir? İşte kimlikteki ismi...

GÜNDEM 28.06.2022, 09:05
3
Cüneyt Arkın kimdir, nerelidir? (İşte kimlikteki ismi)
Cüneyt Arkın, 85 yaşında hayatını kaybetti. Usta oyuncunun asıl mesleği doktorluk iken sinemadaki karakteri ile ün salmıştır. Peki Türk sinemasının unutulmaz ismi Cüneyt Arkın kimdir, nerelidir? İşte kimlikteki ismi...

Cüneyt Arkın'ın kimlikteki gerçek adı Fahrettin Cüreklibatır'dır. 8 Eylül 1937 tarihinde Eskişehir'in Karaçay köyünde doğan Cüneyt Arkın'ın babası Türk Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlarından Hacı Yakup Cüreklibatır'dır.
Cüneyt Arkın olarak tanınan Fahrettin Cüreklibatır, lise öğrenimini Eskişehir Atatürk Lisesi'nde gördü, 1961 yılında ise lisans için girdiği İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu.
Memleketi Eskişehir'de yedek subay olarak askerliğini yaptığı sırada, Göksel Arsoy'un başrol oynadığı Şafak Bekçileri filminin çekimleri esnasında filmin yönetmeni olan Halit Refiğ'in dikkatini çeken Cüneyt Arkın, oyunculuktan önce askerliğini bitirir bitirmez doktorluğa başladı.
Adana ve civarında doktorluk mesleğini icra eden Fahrettin Cüreklibatır, 1963 Yılında Artist isimli dergide düzenlenen bir yarışmada birinci oldu. Bir süre bu sektörde iş arayan Cüneyt Arkın, 1963'te Halit Refiğ'in teklifiyle sinema dünyasına atıldı ve 2 yıl içinde en az 30 film çekti.
1964 yılında oynadığı Gurbet Kuşları filminin finalinde canlandırdığı kavga sahnesi, usta oyuncunun kariyerinde bir dönüm noktası olan Cüneyt Arkın, bir süre daha duygusal-romantik jön karakterlerine hayat verdikten sonra yine yönetmen Halit Refiğ'in tavsiyesiyle aksiyon filmlerine ağırlık verdi.
Aksiyon filmlerinde hayata geçireceği roller için altı ay boyunca İstanbul'a gelen Medrano Sirki'nde akrobasi eğitimi aldı. Burada öğrendiklerini Türk sinemasında örneğine rastlanmayan Malkoçoğlu ve Battalgazi serilerinde beyaz perdeye aktardı. Fahrettin Cüreklibatır, 1968 yılında Cüneyt Arkın sahne adını aldı.
Cüneyt Arkın 28 Haziran 2022'de 85 yaşında iken hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı