Danimarka Hakkında 14 İlginç Bilgi

Danimarka; huzurlu atmosferi, yüksek refah seviyesi ve değişik kültürü ile şahane bir ülke! Bu makalede, Danimarka ile ilgili 14 ilginç bilgiyi derledik. Hazırsanız, Danimarka ile yeniden tanışalım!

DÜNYA 24.03.2024, 13:15
2
Danimarka Hakkında 14 İlginç Bilgi
Dünyanın en mutlu ikinci ülkesi: “Danimarka”. Bu yazıda, İskandinav ülkesi olan Danimarka ile ilgili çeşitli bilgilere yer verecek, Danimarka’nın farklı kültürünü yakından tanıyacağız.

Danimarka, sadece Almanya ile kara sınırına sahip tek ülkedir. Bu özelliği ile, sınırlarının büyük çoğunluğu denizler ile çevrili olan Türkiye'ye benzer bir konuma sahiptir. Ülkenin kuzeyinde İsveç ve Norveç, güneybatısında ise Hollanda gibi komşuları bulunmaktadır.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag'ta bisikletler, insan nüfusunu geçecek kadar fazladır. Kopenhaglılar, her gün bisikletleri ile 1,13 milyon km pedal çevirirler. Şehirde bisiklet kullanımı, 1970'lerden bu yana sürekli artış göstermektedir. Belediye, şehirdeki bisiklet kullanımını teşvik etmek için çeşitli politikalar uygulamaktadır. Bugün, Kopenhag'ta her 100 kişiye en az 100 bisiklet düşmektedir. Danimarka’da bisiklet kültürü, ülkenin toplu taşıma ve çevre dostu ulaşım anlayışının sembolü haline gelmiştir.

Danimarka, yaşam standartlarının yüksek olması ve sosyal hizmetlerin etkinliği sayesinde dünyanın en mutlu ikinci ülkesi olarak kabul edilir. İşsizlik oranının düşük olması ve çalışma saatlerinin yoğun olmaması, Danimarka'nın mutluluk sıralamasında üst sıralarda yer almasını sağlar.

Danimarka'nın herhangi bir noktasına giderseniz, denizden 52 km'den fazla uzakta olmazsınız. Ülke, deniz ile iç içe bir yaşam tarzına sahiptir ve pek çok su aktivitesine olanak sağlar.

Danimarka'da, yüzme bilmeyen insan bulmak neredeyse imkansızdır. Ülkedeki okullarda yüzme dersleri zorunlu tutulur ve bu sayede hemen hemen herkes su güvenliği konusunda bilgi sahibi olur.

Danimarka'da, sadece kendi bayrağınızı yakmanın ciddi yaptırımları bulunurken, diğer ülkelerin bayraklarını yakmanın bir cezası yoktur. Diğer ülkelerin aksine, Danimarka’da başka ülkelerin bayrağının yakılmasına karşı tolerans gösteriliyor.

Cep telefonları ve diğer mobil cihazlar arasında kablosuz iletişimi sağlayan Bluetooth teknolojisi, ismini Danimarka Kralı 1. Harald'ın lakabı olan "mavi diş"ten almıştır.

Danimarka'da iki günde bir yağmur ya da kar yağışı görülebilir. Değişiklik gösteren iklimleri ile Danimarka, ziyaretçilerine farklı mevsimlerde farklı deneyimler sunar.

Dünyadaki en az yolsuzluğa sahip ülke Danimarka'dır. Ülke, şeffaflık ve etik değerlere verdiği önem ile bu alanda öne çıkmaktadır.

Dünya genelinde, kişi başına en fazla Nobel ödülü düşen ülke Danimarka'dır. Bu küçük ülke, sadece 5.83 milyonluk nüfusuyla dikkat çekerken, 14 Nobel ödülüne ev sahipliği yapmaktadır.

Dünyadaki en eski monarşi Danimarka'da bulunmaktadır. Kraliçe 2. Margrethe'nin yönettiği bu monarşi, 1000 yılı aşkın bir süredir devam etmektedir. Monarşi, tarih boyunca ülkenin yönetimine katkı sağlamıştır.

Danimarka'da, çocuklu aileler bebek arabalarını dışarıda gönül rahatlığı ile bırakabilirler. Ülkede, çocuk kaçırma gibi suçların düşük olması ve toplumsal güvenin yüksek olması, bebek arabalarının dışarıda bırakılmasına olanak tanır. Bu, pek çok İskandinav ülkesinde gerçekleştirilen, yaygın bir uygulamadır.

Danimarka'da yerli sinema filmleri dahi Danca altyazı ile gösterilir. Ülkede farklı diyalektiklerin bulunması nedeni ile bu uygulama yaygındır. Danimarka’da, yerli filmlerin altyazıları genelde Danca olarak sunulur.

Danimarka'nın toplamda 444 adası bulunmaktadır; ancak bunlardan sadece 76 tanesinde yerleşim vardır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı