Dolar yorumu: Dolarda tuzak sistem! Dolar kurunda sıçrama kaçınılmaz

Dolar yorumu... Dolar kuru dünkü faiz indirimi sonrası yeni rekor kırdı. Bu gelişme KKM'nin kamuya olan yükünü de artırdı. İktisatçı Korkut Boratav bu sistemin dolar için tuzak olduğuna dikkat çekti.

EKONOMİ 23.09.2022, 11:15
1
Dolar yorumu: Dolarda tuzak sistem! Dolar kurunda sıçrama kaçınılmaz
Dolar kuru dün Merkez Bankası’nın faizi %13’ten %12’ye indirmesiyle 20 Aralık 2021 rekorunu da kırarak 18,40 TL’ye yükselmişti. Bu gelişmeler sonrası ekonomistler dolar kuru üzerinde ilerleyen süreçte yaşanacaklar için uyarılarını sürdürüyor. Dolar kurunda yaşanan bu yükseliş hükümet tarafından açıklanan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminin kamuya olan yükünü de artırıyor.
İktisatçı Korkut Boratav ise KKM’nin tuzağa dönüştüğünü belirterek “İktidar ne olursa olsun bu sistemi sürdürecek. Bedelini ise yurttaş kemer sıkarak ödeyecek.” dedi.
Korkut Boratav bu sistemin devam etmesi halinde dolar kuru için öngörüsünü de paylaştı. Olası bir iktidar değişikliğinde tuzağa dönüşen KKM’den nasıl kurtulunacağının şimdiden tartışılması gerektiğine işaret Boratav, ilk aşamada döviz fiyatlarında sert sıçramanın kaçınılmaz olacağını vurguladı.
Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin de “Biz enflasyonu değil çarkların dönmesini, üretimi, ihracatı, yatırımı tercih ettik, dar gelirliler hariç” sözlerini eleştiren Boratav, şöyle devam etti:
“Kendilerine göre bir model oluşturmuşlar. Emekçiler sonuna kadar yükü sırtlanacak ancak istihdam belli ölçülerde sürüklenecek. İşte bu yılın büyüme tahmini yarı yarıya indirildi. Yüzde 3.5, 4. ‘Bununla idare ederim ben’ diyorlar.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı