Fethiye Nerenin İlçesi, Nerede, Hangi Şehirde? Fethiye Nasıl Bir Yer?

Tatil denildiği zaman akıllara gelen Fethiye, birçok özelliğe sahip bir ilçedir ve efsanelere konu olmuştur. İşte Fethiye hakkında nüfusunun ne kadar olduğu ve tam olarak nerede bulunduğu gibi çeşitli bilgiler…

KÜLTÜR SANAT 03.04.2024, 11:45
2
Fethiye Nerenin İlçesi, Nerede, Hangi Şehirde? Fethiye Nasıl Bir Yer?
Fethiye, yılın her döneminde tatildeymiş gibi hissedeceğiniz kadar güzel bir iklime ve konuma sahip olan bir ilçedir. Özellikle de gürültülü ve soğuk yerleri sevmeyen kişiler, yaşamak için Fethiye ilçesini tercih etmektedirler. Buna ek olarak Fethiye, aktivite açısından da birçok seçenek sunmaktadır. Normalde ilçelerde alışveriş merkezi ya da etkinlik alanları gibi büyük çaplı yerler bulunmaz ama Fethiye için durum tam tersidir. Fethiye’de yaşamak ya da tatil yapmak birçok kişi için cennet gibidir. Fethiye lezzetli yemekleri ile de meşhurdur. Bölgenin en meşhur lezzetleri, ölemeç çorbası ve sarı ot kavurması gibi birçok kişiye değişik gelecek lezzetlerdir.

Fethiye, Muğla şehrine bağlı bir ilçedir.

Fethiye, Ege denizine kıyısı bulunan bir ilçedir. İlçe bağlı olduğu Muğla şehrinin Seydikemer ve Dalaman ilçeleri ile komşudur. Fethiye hem Akdeniz hem de Ege ikliminin hâkim olduğu orta bir bölgede yer almaktadır. Fethiye’nin yüzölçümü toplamda 3.059 kilometrekaredir. İzmir- Muğla yolunun üstünde bulunan Fethiye, Muğla şehir merkezinin 130 km uzağındadır. Fethiye konumundan dolayı trekking, yelkencilik ve kürekçilik gibi spor aktivitelerinin aktif bir şekilde yapılabileceği bir ilçedir.


Fethiye’nin nüfusu yapılan son sayıma göre 167.114 kişidir. Bu nüfusun %60’ı kırda, geri kalan %40’ı ise merkezde yaşamaktadır. Fethiye’de yaşayan insanlar ölüdeniz kıyısının yakınında olmalarının avantajını kullanarak çoğunlukla turizmle ilgilenirler. Buna ek olarak bölgede tarım sektörü de gelişmiş durumdadır.


Fethiye’nin ilk kez M.Ö 2000’li yıllarda Telmessos ismi ile yerleşim yeri olarak kullanıldığı düşülmektedir. Pers egemenliği dönemlerinde ayrı bir önem kazanan Fethiye, birçok savaşın meydana gelmesine yol açmıştır. Büyük İskender, Fethiye’nin bulunduğu bölgeyi Perslerin elinden almıştır. Fethiye’nin bulunduğu bölge ilk kez Menteşeoğulları tarafından Türk bölgesi haline gelmiştir. Menteşeoğulları, daha önce Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu gibi büyük medeniyetlerin hakim olduğu bölgeyi Osmanlı topraklarına katmıştır. Fethiye’nin adı 1914’te hava şehidi olan Fethi Bey’in anısının yaşatılması amacıyla Fethiye adını almıştır. Fethiye’nin bulunduğu bölge, Milli Mücadele esnasında İtalyan işgaline karşı direniş göstermiştir.

Ölüdeniz: Fethiye denildiği zaman akıllara gelen Ölüdeniz, mutlaka görmeniz gereken bir yerdir. Fethiye’den Teke Yarımadası’na 35 dakikalık kısa bir yolculukla giderek görebileceğiniz Ölüdeniz, su sporları yapmanıza da olanak tanır.
Kelebekler Vadisi: Kabak Koyu içerisinde bulunan Kelebekler Vadisi, adından da anlaşılabileceği üzere kelebek popülasyonunun hâkim olduğu bir alandır. Bölgede 85 tane kelebek türünün bulunduğu kaydedilmiştir.
Cennet ve Kantarcı Koyu: Gerçekten de adını hak eden Cennet ve Kantarcı Koyu, tertemiz bir denize ve beyaz bir kumsala sahiptir. Bu koyda dinlenebilir, yüzebilir ya da çeşitli su sporları aktivitelerine katılabilirsiniz.
Fethiye Balık Pazarı: Fethiye merkezinde bulunan Fethiye Balık Pazarı hem balık satın alabileceğiniz hem de Fethiye usulü pişirilen balık yemeklerini yiyebileceğiniz bir pazardır. Pazarda birçok restoran bulunmaktadır ve bu restoranlarda yalnızca balık değil, Fethiye’nin yöresel lezzetleri de müşterilerin hizmetine sunulmaktadır.
Paspatur Çarşısı: Fethiye merkeze 3 km uzaklıkta bulunan Paspatur Çarşısı, Ege ve Akdeniz kültürünü iliklerinize kadar hissedeceğiniz bir çarşıdır. Çarşıda yalnızca hediyelik eşya satan dükkanlar değil, çeşitli mekanlar da yer almaktadır.
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Mayıs 2024
İmsak 03:57
Güneş 05:30
Öğle 12:40
İkindi 16:28
Akşam 19:41
Yatsı 21:07
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı