KKTC yönetimi kararlı: Maraş’ta Rumlara artık taviz yok

Bir yıl kadar başbakanlık yaptıktan sonra 18 Ekim 2020’de KKTC’nin Cumhurbaşkanı seçilen Ersin Tatar Türkiye ile oldukça uyumlu politikalar seyrediyor.

DÜNYA 02.08.2021, 04:35
6
KKTC yönetimi kararlı: Maraş’ta Rumlara artık taviz yok
Türkiye ile koordineli ve uyumlu bir politika izleyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, başbakanlığı döneminde olduğu gibi cumhurbaşkanlığı süresince de Maraş konusunda Rumlara asla taviz vermeyeceklerinin altını ısrarla çizdi.
“Maraş tartışmasız Türk toprağıdır, vatan ve onur meselesidir. Maraş’ın iadesi asla söz konusu olamaz” ifadelerini kullanan Tatar’ın kararlı duruşu, Kıbrıs’ın yerli ve millî unsuru olan Müslüman Türkler tarafından da destek görüyor.

3. bölüm
Ersin Tatar, Kıbrıs siyasetinin son beş yılında ismini öne çıkarmayı başardı. Bir yıl kadar başbakanlık yaptıktan sonra 18 Ekim 2020’de KKTC’nin Cumhurbaşkanı seçilen Ersin Tatar Türkiye ile oldukça uyumlu politikalar seyrediyor. Mustafa Akıncı’ya karşı mücadele ettiği başkanlık seçimlerinde Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açık desteğini alan Ersin Tatar Doğu Akdeniz konusunda da Türkiye’nin işini oldukça kolaylaştırıyor. Ersin Tatar’ın Maraş konusundaki ısrarlı söylemleri Kıbrıs halkının beğenisini kazanırken Rum tarafını oldukça kızdırıyor. Maraş’ın dünya kamuoyunda bu derece önemli bir konu haline gelmesi de Ersin Tatar’ın başbakanlığı sürecinde aldığı bir kararla gerçekleşti. Tatar başbakan olduğu dönemde Kıbrıs halkına verilmiş bir sözü olduğunu söyleyerek Kapalı Maraş’ı aşamalı olarak açacaklarını ilan etmişti.

18 Haziran 2019 tarihinde KKTC Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda kritik bir karar alındı. Kurul Toplantısı’nın ardından Başbakan Ersin Tatar ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın yaptıkları ortak açıklamalar doğrultusunda Maraş kentinin kapalı alanlarının tekrar açılacağı bildirildi. Kıbrıslı ve Türkiyeli uzmanların ortak yürüteceği bir çalışma sonucunda Maraş’taki taşınır ve taşınmaz mülklerin kayıtlarının tutanak altına alınması kararlaştırıldı. Maraş’ın altyapısının yenilenmesi, çevre düzenlemesinin yapılması, kentin kapalı kısımlarının yeniden inşa edilip turizme açılmasının maliyetine 10 milyar dolar fiyat biçildi. 6 Ekim 2021 tarihinde gerçekleşen KKTC Su Temin Projesi Boru Hattı Onarımını Müteakip Su Verme Merasimi’nde konuşan KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla alınan ortak bir kararla 8 Ekim 2020 Perşembe günü, 1.5 km’lik Maraş kıyı şeridinin ve denizinin KKTC halkının kullanımına açılacağını dünya kamuoyuna resmen ilan etti.

Kıbrıs Barış Harekâtı’na atıfta bulunan KKKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Maraş, tartışmasız bir şekilde KKTC toprağıdır, tartışmasız bir şekilde KKTC sınırları içindedir. Barış Harekâtı’mızın ardından uluslararası toplum tarafından Kıbrıs meselesinin bütünü gibi Maraş da adeta kendi kaderine terk edilmiştir. Geçmişte, 1980’li, 1990’lı yıllarda bu konu defalarca masaya getirilmiş olmasına rağmen maalesef Rum Kesimi’nin karşı çıkması sebebiyle neticeye kavuşturulamamıştır. Tüm müzakerelerde Rum tarafı barış ve refahı her fırsatta çökerten taraf oldu. Bu çözümsüzlük dayatmasını artık kabul edemiyoruz. Biz 2019 yılında hükümete geldiğimizde hükümet ortağım ve aynı zamanda Dışişleri Bakanı ile halkımıza verdiğimiz sözlerden biride Maraş’ın tekrar açılmasıydı. Maraş meselesinde yeni bir safhaya geçiyoruz. Maraş’ta attığımız bu geri dönülmez adımın KKTC’ye, tüm hemşerilerimize, adanın tamamına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersan Saner, kapalı Maraş açılımının ikinci aşaması kapsamında, Bakanlar Kurulu kararıyla askeri bölge olmaktan çıkarılan bölgede KKTC devlet yetkilileri ile birlikte yaptığı incelemelerde önemli açıklamalarda bulunmuştu. Kararlı bir tavır sergileyen Saner, “Hükümetimizin almış olduğu kararla şu an itibarıyla ikinci etapla kapalı Maraş bölgemizin yüzde 3,5’lik bir bölümünün açılımını sağlamış olduk. Hükümetimizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın Maraş açılımıyla ilgili atacağımız adımlarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kurallarına uygun şekilde hareket edeceğiz” ifadelerini kullandı.

* KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Maraş konusunda Batı’nın dayatmalarına karşı sert duruşuyla biliniyor. Maraş hakkında verilecek kararlarda Batı’nın ve Rumların değil KKTC hükümetinin söz hakkı olduğunu belirten Tatar, yakın zamanda Maraş tartışmalarına yönelik şu ifadeleri kullanmıştı: 
“Artık Maraş’ı açma zamanı gelmiştir. Uluslararası hukuka ters düşmemek için her türlü fedakârlığı gösterdik. 47 yıldan sonra Maraş’ı açıyoruz çünkü anlaşmaya varılmadı. Bu saatten sonra anlaşmaya varılsa dahi artık Maraş’ın iadesi söz konusu değildir. İade ortadan kalkmıştır. Bu memleket meselesidir. Onur meselesidir. Orası KKTC toprağıdır. Mağusa ve Maraş bir bütündür. İade edilmesi tamamen gündemden kalkmıştır. Annan Planı, kabul edilseydi Kapalı Maraş Güney Kıbrıs’a verilecekti. Ancak kabul edilmedi. Güney Kıbrıs’ın AB’ye kabul edilmesi de küçük değil büyük bir meseledir. Dengeleri bizim aleyhimize çeviriyorlar, Kıbrıslı Türklere yönelik büyük bir haksızlık vardır.”
Abdussamet Karataş/Maraş Yazı Dizisi

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı