Kurumsal Psikolojik Danışmanlık Nedir? Faydaları Nelerdir?

İş stresinin yönetimi çok önemli bir konudur ve bu konu işverenlerin ve çalışanların ortak sorumluluğu olarak düşünülmelidir.

SAĞLIK 20.04.2023, 11:05
4
Kurumsal Psikolojik Danışmanlık Nedir? Faydaları Nelerdir?

İş stresi; yüksek beklentiler, iş yükü, zaman baskısı, iş yeri politikaları ve ilişkileri, yöneticiler ve iş arkadaşları ile olan ilişkiler gibi birçok faktörden dolayı çalışanlar üzerinde oluşan fiziksel, psikolojik, zihinsel ve duygusal baskı olarak tanımlanabilir.
İş yeri stresi; verimliliğin azalması, devamsızlığın artması ve işten ayrılma gibi çeşitli olumsuz sonuçların yanı sıra kardiyovasküler hastalık, depresyon ve anksiyete gibi fiziksel ve mental sağlık sorunlarına yol açabilir.

İş stresinin temel nedenleri arasında şunlar yer alır:
● Aşırı iş yükü
●  İşini kaybetme korkusu, belirsizlik içinde çalışma
● Kontrol eksikliği
● Kötü çalışma koşulları (karanlık, gürültülü, havasız çalışma ortamı)
● Yöneticiler veya iş arkadaşlarıyla çatışmalar
● Uzun çalışma saatleri
●  İş arkadaşlarından veya yöneticilerinden destek görmemek
●  İş-yaşam dengesinin eksikliği
Uzun süre devam eden yoğun iş stresinin yorgunluk, depresyon, anksiyete, tükenmişlik hissi, iş memnuniyetsizliği, isteksizlik, motivasyon eksikliği ve hatta iş yerindeki sağlık sorunlarının artması gibi birçok olumsuz etkisi olur.
Ayrıca iş stresi, çalışanların performansını ve verimliliğini olumsuz yönde etkileyebilir, moralini ve motivasyonunu düşürebilir. Bu olumsuz sonuçlar, yalnızca çalışanı etkilemekle kalmaz, uzun vadede şirketin hedeflerine ulaşmasını ve başarısını da etkiler.
İş stresinin yönetimi çok önemli bir konudur ve bu konu işverenlerin ve çalışanların ortak sorumluluğu olarak düşünülmelidir. İşverenler, çalışanların iş yerindeki stresini azaltmak için çalışma saatleri, iş yeri politikaları, çalışanların fiziksel ortamı, iş yükü ve yönetici-çalışan ilişkileri gibi faktörleri iyileştirmelidirler. Ayrıca işverenler, çalışanların iş yerindeki stresini azaltmak için stres yönetimi programları ve psikolojik destek gibi kaynaklar sunabilirler.

İş hayatında stres konusunda hem çalışanların hem de kurumların yapabilecekleri bulunmaktadır. Çalışanlar kendi iyilik hallerini gözeterek iyi oluşlarını korumak ve psikolojik sağlamlıklarını güçlendirmek adına belli önlemler alabilirler.
Bunlar arasında stresle etkili bir şekilde başa çıkmak için meditasyon yapmak, yoga, egzersiz (yürüyüş, yüzme vs.) ve derin nefes alma gibi teknikleri kullanmak yer alabilir. Ek olarak çalışanlar, keyif aldıkları aktivitelere yönelerek iş stresinin günlük yaşamlarına etkisini en aza indirmeyi sağlayabilirler.
Ayrıca iş yerindeki iş yükünü ve zaman baskısını yönetmek için planlama, önceliklendirme ve zaman yönetimi tekniklerini kullanabilirler. İş yerindeki stresi azaltmak için çalışanlar iş arkadaşlarıyla iyi ilişkiler kurarak ve iş yerindeki sosyal etkinliklere katılarak stres seviyelerini azaltabilirler. İş yerindeki stresle başa çıkarken kısa molalar vermek ve iş yeri dışındaki aktivitelere zaman ayırmak gibi kişisel stres yönetimi tekniklerini kullanabilirler.
Çalışanın kendini korumak için yapabilecekleri bulunsa da çalışanın mental sağlığını korumak ve iş stresini azaltmak konusunda asıl iş kurumlara düşmektedir. İşverenler çalışma şartları ve şirket politikalarını düzenleyerek ve kurumsal psikolojik danışmanlık hizmetlerinden çalışanlarının faydalanmasını sağlayarak çalışanlarının ve kendilerinin iş stresine daha az maruz kalmasını ve iş stresinin etkin bir şekilde yönetilmesini sağlayabilirler.

Kurumsal psikolojik danışmanlık, bir kurum veya işletmenin çalışanlarının psikolojik ve duygusal sağlığını iyileştirmek için aldığı hizmettir. Stresle başa çıkmakta zorlanan bir iş yeri psikolojik danışmanlık almayı değerlendirebilir.
Kurumsal psikolog; çalışanların işle ilgili stres, kaygı, yorgunluk, depresyon, iş performansı, liderlik becerileri, takım çalışması, iş tatmini gibi konularda destek almasını sağlayarak çalışanların motivasyonunu, verimliliğini, memnuniyetini ve bağlılığını arttırmayı amaçlar.
Çalışan mutluluğunun şirketin satış satışlarının artmasını sağladığı ve şirket büyümesinde en önemli aşama olduğu araştırmalarca gösterilmiştir. Kişiler sadece maddi değil, manevi ihtiyaçları da karşılandığı zaman işlerinde yükselebilmekte ve verimli olmaktadır. Çalışanlara psikolojik destek sağlamak, çalışanların iş-yaşam dengesinin sağlanmasına, böylece hem bireysel hem de şirket açısından verim kapasitesinde artış olmasına yol açar.

Kurumsal psikolojik danışmanlık, işletmelerin ihtiyaçlarına göre farklı teknikler kullanır. Bunlar arasında bireysel terapi veya grup terapisi, stres yönetimi, zorluklarla başa çıkma, liderlik, takım çalışması ve çatışma yönetimi gibi becerileri güçlendirecek eğitimler, çeşitli terapötik yaklaşımların uygulandığı atölyeler yer alır.
Kurumsal psikolojik danışmanlık hizmetleri yalnızca yüz yüze değil, online bir şekilde de verilmektedir, hatta uzaktan çalışmaya geçişin artmasıyla birçok kurum online psikolojik destek tercih etmektedir. Hiwell bireylere sağladığı terapi hizmetinin yanında kurumlara yönelik online terapi ve psikolojik destek hizmeti de sağlamaktadır. Yetkin uzman psikologları ile kurumsal psikolojik danışmanlık ve çalışanlara psikolojik destek sağlamaktadır.
Bütün çalışanların, belirlenen büyüklükte gruplar halinde periyodik eğitimlere ve seminerlere katılmaları sağlanarak çalışanların mental sağlığına katkıda bulunulur. Kurum psikoloğu, bu eğitim sürecindeki içerikleri katılım sağlayan grubun yaşadığı zorluklara göre şekillendirmektedir.
İş yeri psikolojik danışmanlığı kapsamında personel alımı, kişilik analizi, çalışan kişilerin ruh sağlığını ölçme-değerlendirme gibi çeşitli konular üzerinde çalışılır. Aynı zamanda, idari konular, kriz yönetimi, çalışanlarla yaşanan sorunlarda da yönetim danışmanlığı sağlanmaktadır.
Şirketlerde psikolojik danışman mobbing gibi iş yerlerinde sıkça karşılaşılan konular hakkında ayrıca eğitim vererek ya da seanslar sırasında bu konuları ele alarak mobbinge uğrayan ya da mobbing uygulayan kişilerin bu sorun karşısında çözüme ulaşmasına yardımcı olur.

●  Kurumsal psikolojik danışmanlık hizmetleri çalışanların ruh sağlığının gözlemlenmesini ve bu konuda ortaya çıkabilecek sorunlara yönelik çalışmalar yapılmasını sağlar.
● İş yeri psikolojik danışmanlık hizmeti, iş yerinde kendine zarar verme, şiddet ve zarar görme gibi durumların önlenmesinde etkilidir.
● Çalışanların iletişim, öfke kontrolü ve stres yönetimi gibi konularda kendilerini geliştirmeleri hedeflenir.
● İş yeri içinde kişilerin birbirleri ile olan iletişimleri ve ilişkileri gelişir.
● Çalışanların kendilerine olan güvenlerinin artması ve motivasyonlarının geliştirilmesi sağlanır.
● İş yeri psikolojik danışmanlık hizmeti, iş yerlerinin işe alım ve görevlendirmelerde doğru personeli seçme sürecine destek olmaktadır.
● Mobbing’in fark edilmesi ve önlenmesine destek olur.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı