Mahfi Eğilmez kendi hesapladı! Dolar kuru yıl sonu ne olur?

Ekonomist Mahfi Eğilmez hükümetin yıl sonu dolar kuru tahminini hakkında dikkat çekici analizlerde bulundu. Eğilmez yazısında yıl sonu dolar kuru beklentisini de kendi hesaplayarak paylaştı.

EKONOMİ 07.09.2021, 20:05
26
Mahfi Eğilmez kendi hesapladı! Dolar kuru yıl sonu ne olur?
Ekonomist Mahfi Eğilmez hükümetin yıl sonu dolar kuru tahminini hakkında dikkat çekici analizlerde bulundu. Eğilmez yazısında Bu tür programlarda dolar kuru tahminine açıkça yer verilmediğini belirtirken hesaplamayı kendisi yaptı.
Türkiye’nin en önemli iktisatçılarından olan Mahfi Eğilmez hükümet tarafından açıklanan ve aynı zamanda dolar kuru tahmininde içinde bulundupğu 2022 – 2024 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı değerlendirdi. Eğilmez yazısının başında Orta Vadeli Programı beklentilerini tablo şeklinde okuyucularıyla paylaştı.
Hazine eski müsteşarı Mahfi Eğilmez kendi adını taşıyan internet sitesinde “Kendime yazılar” bölümünde Türkiye ekonomisine dair önemli bilgiler verirken güncel ekonomik konulara da değiniyor. Mahfi Eğilmez son yazdığı yazısında AK Parti hükümeti tarafından hafta sonu açıklanan Orta Vadeli Programı’nı masaya yatırırken hükümetin dolar başta olmak üzere büyüme enflasyon ve işsizlik gibi 2022 – 2024 dönemini kapsayan beklentileri hakkında açıklamalarda bulundu.
Hükümet kanadından açıklanan 2021 yılı tahminlerinin işsizlik, büyüme gibi bazı alanlarda gerçekçi durduğunu ifade eden Mahfi Eğillmez  dolar kuru için ayrı bir parantez açtı.
Eğilmez bu tür programlarda dolar kuru beklentilerine açıkça yer verilmediğini belirtirken dolar kuru hesabını kendi yaptı. Eğilmez bu yılki dolar kuru ortalamasını 8,30 olarak hesapladığı yazısında şunlar kaleme aldı:
TL ile ölçülen GSYH’yi (6.648 milyar TL) Dolar ile açıklanan GSYH tahminine (801 milyar USD) bölersek yıllık ortalama USD/TL kurunu yaklaşık 8,30 olarak hesaplamış oluruz.
Geçen yılsonu kurunu biliyoruz (7,44.) Bu yıl için tahmin edilen ortalama kur da 8,30 olduğuna göre bu yıl için tahmin edilen dolar / TL kurunu çok kaba bir hesapla 9,16 olarak hesaplayabiliriz. Bu durumda yıllık dolar / TL kur artışı ((9,16 – 7,44) / 7,44) yüzde 23 dolayında olacak demektir ki bu da kabaca yüzde 20,9 olarak öngörülen GSYH zımni deflatörüne denk gelmektedir. İlk sekiz ayda yüzde 11 artan kurun kalan dört ayda yüzde 10 artacağına ilişkin tahmin faizlerde yıl bitmeden indirim yapılacağının da bir göstergesi gibi duruyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı