Ramazan, bayram ve seçim bitti: Şimdi sorunlar çözülmeli

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan 11 ayın sultanı Ramazan ayı ve akabinde bayramı, 31 Mart Mahalli İdareler Yerel Seçimlerini geride bıraktık. Çalışanlar için başlayan mesai, çalışma hayatındaki sorunların çözülmesi için de başlamalı, önümüzdeki seçimsiz 4 yıllık süreç iyi değerlendirilmelidir” dedi.  

GÜNDEM 17.04.2024, 04:35
Ramazan, bayram ve seçim bitti: Şimdi sorunlar çözülmeli
Ramazan, Bayram ve yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu çalışanlarının sorunlarının çözülmesi için çağrıda bulundu. Yalçın, çalışanların yoğun mesaisinin başladığını belirterek, seçim sonrası sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. 
Yalçın, kamu kurum ve kuruluşların başta olmak üzere çalışma hayatının mesaiye başladığını belirterek, “Çalışanlar için başlayan mesai, çalışma hayatındaki sorunların çözülmesi için de başlamalı, önümüzdeki seçimsiz 4 yıllık süreç iyi değerlendirilmelidir. Bütün herkes için ortak gündem ‘düşen enflasyon, artan alım gücü’ olmakla birlikte; kamu görevlilerinin acil çözüm bekleyen, Toplu Sözleşme masasında kazanım olarak elde ettiğimiz fakat uygulanmasında sorun çıkarılan ve masada Kamu İşvereni tarafından reddedilen hususların çözüme kavuşması olmalıdır” dedi.
Çalışanların sorunlarına değinen Yalçın, sorunların biriktiğine dikkat çekerek, “6’ncı dönem Toplu Sözleşme’de hüküm altına aldığımız ve 2022 Temmuz ayı itibariyle 5,3 milyon kamu görevlisini kapsayan Ek Gösterge düzenlemesine ilave olarak; Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjdesi verilen, 7’nci dönem Toplu Sözleşme’de kayıt altına aldığımız ‘birinci dereceye 3600 Ek Gösterge’ düzenlemesi gecikmeden ve zamana bırakılmadan yetkili Konfederasyon Memur-Sen ile çalışılarak hayata geçirilmelidir. 3600 Ek Gösterge özellikle emekli aylığı- görev aylığı arasındaki oluşan mağduriyetin giderilmesinde ve beklentilerin hayata geçirilmesinde önemli rol oynayacaktır. 7’nci dönem Toplu Sözleşme’de hüküm altına aldığımız 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu değişikliği için gerekli adımların devamı gelmelidir” dedi.
Geçtiğimiz sene 11 ilin etkilendiği depremlere dikkat çeken Yalçın, bölgede çalışan kamu çalışanlarının da sorunlarına vurgu yaparak, “6 Şubat Depremleri sonrasında bölgenin tekrar inşası ve ihyası sürecinde eksiksiz kamu hizmeti için yoğun gayret ve büyük çaba gösteren kamu görevlilerimizin sorunları ve çözüm önerilerini Raporumuzda sıraladık. Bölgedeki zorlu şartlar görülmeli, deprem bölgesindeki kamu görevlilerinin beklentilerine cevap verilmelidir” ifadelerini kullandı.
Eğitim alanında da adımlar atılması gerektiğine dikkat çeken Yalçın, eğitim sisteminin gözden geçirilmesinin önemli olduğunu belirterek, “Geleceğimiz ve gençlerimiz için daha iyi bir eğitim sistemi, eğitim çalışanlarımız için daha sistematik bir çalışma hayatı için atama bekleyen öğretmen adaylarının sesi duyulmalı, umut ışığı olunmalı; Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndaki sorunlar çözülmeli, eksilikler tamamlanmalı; kendi gelirinden harcama yapan akademik personelin ücret adaletsizliği giderilmeli, alım güçleri yükseltilmeli; üniversite idari personelinin yer değişikliğinde sonuca varılmalı, her aşamada dile getirdiğimiz YHS’nin GİH’e geçirilmesi sağlanmalı, beklentiler karşılıksız bırakılmamalıdır” diye belirtti.
Ücret politikalarına yönelik düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini belirten Yalçın, dar gelirli ve sabit gelirlilerin mağduriyetine dikkat çekerek, “Toplu sözleşme masası dışında yapılan düzenlemelerle bugünkü halini alan ve ücret dengesi noktasında noksanlıkları, emeklilik noktasında çarpıklıkları ve istihdam biçimi noktasında aksaklıkları bulunan kamu personel sistemi güncellenmeli, uyumsuzlukları giderilmelidir. Maliye ve para politikası tarafında gerçekleştirilen sıkılaşma politikaları sadece emeği, emekçiyi ve sabit gelirliyi baskılama yönünde olmamalı, gelir dağılımında adalet, paylaşımda hakkaniyet esas alınarak politikalar belirlenmelidir. Yüksek enflasyon; sadece sabit gelirlilerin gelir-talep-harcama nedenlerinden oluşmadığı görülmeli, alım gücünü düşürerek, sosyal maliyet üreterek, gelir adaletsizliğini artırarak enflasyon baskılanmayacağı bilinmelidir. Sık eleyip ince dokuyarak Politikalar; maliyeye getirisi kadar bireyler arasında bölüşümü, vergide adaleti ve gelir dağılımında hakkaniyeti esas alacak şekilde belirlenmelidir” dedi.
Personel istihdamı konusunda da adımlar atılması gerektiğine dikkat çeken Yalçın, kamuda yapılacak alımlara vurgu yaparak, “Kaliteli kamu hizmeti, yeterli personel istihdamıyla sağlanacağı gerçeğinden hareketle; artan nüfus, göç, şehirleşme ve diğer etkenler dikkate alınarak personel istihdamı sağlanmalıdır. Başta öğretmen istihdamı olmak üzere; kamuda emekli olan kadar değil, palyatif yöntemlerle ihtiyacı gizleyen istihdam politikaları yerine ihtiyacın tamamını karşılayan alımlar yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 04:08
Güneş 05:38
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:57
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı