Su uyuyor, düşman uyumuyor... Yeni Roma hayali!

Yunan Dışişleri Bakanı, ülkemize skandal bir ziyarette bulundu... “Yeni Roma Projesi” çerçevesinde şekillenen ziyaret, Türk makamları tarafından sessizlikle karşılandı.

GÜNDEM 19.03.2023, 04:35
2
Su uyuyor, düşman uyumuyor... Yeni Roma hayali!
Ülkemiz geçtiğimiz ay meydana gelen deprem felaketi ile mücadele ederken Yunanistan, skandal bir hamlede bulundu. 5 Mart 2023 Pazar günü İstanbul'a gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, İstanbul'u “Konstantinapol”, Patrik'i ise “Ekümenik” olarak nitelendirdi. Dendias'ın küstah tavrı karşısında Türk makamları ne yazık ki sessiz kalırken emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, “Yeni Roma Projesi”ne dikkat çekti.
Türkiye, geçtiğimiz ay Kahramanmaraş ve Hatay merkezli gerçekleşen depremlerle hüzne boğuldu. Ülkemiz, birlik ve beraberlik içerisinde yaralarını sarmaya çalışırken Türkiye üzerinde emelleri bulunan dış aktörler, yaşanan kaosu fırsat bildi. Daha önce İsrail rejiminin Türkiye'den tarihi eser kaçırdığı ortaya çıkarken Yunanistan da kendisinden beklenen bir skandala imza attı.

5 Mart 2023 Pazar günü İstanbul'a gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, depremde ve Yunanistan’da tren kazansında ölenler için Fener Rum Patrikhanesi'nde düzenlenen ayine katıldı. Yunan medyası Dendias’ın İstanbul ziyaretini bir gün önceden “Dendias yarın "Konstantinapol'de Ekümenik Patrik ile görüşecek" diye duyururken Dendias da konuya dair yaptığı açıklamada, "Konstantinopol'e gideceğim ve orada Ekümenik Patrik ile görüşeceğim" ifadelerini kullandı. İstanbul'un Konstantinopol olarak anılması küstahlığının yanı sıra Fener Rum Patriği'ne 'Ekümenik' nitelendirmesinde bulunulması tepki çekti.

Türk vatandaşlarından gelen tepkilere rağmen sosyal medyada yapmış olduğu Konstantinopol paylaşımını silmeyen Dendias, Türkiye ziyaretinde hiçbir eşiti resmî makamla görüşme yapmadan doğrudan Fener Rum Patrikhanesi'ne gitti, ayine katıldı ve Yunanistan'a döndü. Türk makamlarının Dendias ve Yunan medyasının küstahlıkları karşısında sessiz kalması dikkat çekerken emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı da yaşanan rezalete tepki gösterdi. Yaycı, konuya dair, "Yetkili makamların İstanbul’a "Konstantinopol", Patrik’e "Ekümenik Patrik" dediği Yunanca tweet’ini silmediği sürece bu densiz Dendias’ın gelişine izin vermemesini beklerdik!" sözlerini sarf etti.
Projede hedefin İstanbul ve Türkiye olduğunun altını çizen Yaycı, 'Yeni Roma Projesi'nin ilk basamağının 'Ekümenik Patriklik' meselesi olduğunu da dile getirdi. Yaycı, konuya ilişkin yazısında, "Ekümeniklik ile evrensel bir nitelik kazandırılmaya çalışılan Fener Rum Patrikhanesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin otoritesi dışına çıkarılarak özerk bir yapı ve hatta Vatikan tipi bir devlet durumuna dönüştürülmeye çalışılıyor. Bu da Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter yapısının bozulması hem de İstanbul’dan başlayarak bozulması demektir" ifadelerini de kullandı.

Yunanistan'ın Türkiye'ye yönelik hain emellerinden biri olan 'Ekümeniklik Meselesi' sürekli bir şekilde Millî Gazete'nin gündeminde yer alıyor. Söz konusu mesele çerçevesindeki gelişmeleri büyük bir titizlikle takip eden gazetemiz, son olarak 1 Şubat 2023 tarihinde yapmış olduğu dosya haberle de 'Fener Rum Patrikhanesi ve Ekümeniklik tehlikesi'ne dikkat çekmişti. Millî Gazete'nin ilgili haberinde, "Özellikle Tanzimat Devri’nden bu yana dış güçlerin emellerine hizmet eden Fener Rum Patrikhanesi, gerekli önlemler alınmadığı ya da tavizler verildiği takdirde Bizans'ı hortlatmak sevdasından geri durmayacak" denilmişti.

Fener Rum Patrikhanesi, Osmanlı’nın zayıflamaya yüz tuttuğu yıllarda olduğu gibi bugün de Türk milletinin aleyhine faaliyetlerde bulunuyor. Gerek Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması yönündeki talepleri gerekse de ekümenik patriklik iddiaları bulunuyor. Yunanistan'ın emellerine hizmet eden Patrikhane, ekümenik unvanını elde ederek Vatikan benzeri bir yapıya dönüşmek istiyor. 1971 yılında kapatılan Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması suretiyle buraya yabancı öğrenci de almanın planlarını yapan Fener Rum Patrikhanesi’nin emelleri arasında Ayasofya Camii’nin tekrar kilise olması da yer alıyor. Yine Patrikhane’nin kısa vadedeki planlarının içinde patrik seçiminde Türk vatandaşı olma zorunluluğunun kaldırılması hususu bulunuyor.

Ekümeniklik mücadelesi veren Fener Rum Patrikhanesi’nin temel amacının İstanbul’da Bizans’ı hortlatmak olduğu biliniyor. Bu doğrultuda önemli bir kitaba imza atan Prof. Dr. Mehmet Çelik, “Fener Patrikhanesi’nin Ekümeniklik İddiasının Tarihi Seyri” isimli kitabında Fener Rum Patrikhanesi’nin aşama aşama emellerini izah ediyor. Buna göre ilk aşamada ekümeniklik statüsü almayı ve Heybeliada Ruhban Okulu’nu açmayı planlayan Fener Rum Patrikhanesi, ikinci aşamada edinilecek mülkler yoluyla İstanbul’u eski Konstantinople’a çevirmek istiyor. Üçüncü aşamada Hristiyan ülkelerin İstanbul’da dini ataşelikler açmasını amaçlayan Patrikhane, sonrasında İstanbul surlar içinin üzerindeki Türkiye egemenliğini tartışmaya açmayı istiyor. Fener Rum Patrikhanesi, tüm bu adımların nihayetinde Bizans’ın İstanbul’da yeniden kuruluşunu hedefliyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı