Tokat'ın gizemli tarihi eseri: 864 yıllık Cin Camii

Tokat'ın Niksar ilçesindeki 1160 yılında Melik Salar Aydoğdu tarafından inşa edilen Cin Cami, 864 yıllık tarihiyle zamana meydan okuyor. Cin Cami'nin isminin neden "Cin" olarak konulduğu bilinmese de, bu gizemli isim camiyi daha da ilgi çekici hale getiriyor.

KÜLTÜR SANAT 22.02.2024, 11:05
1
Tokat'ın gizemli tarihi eseri: 864 yıllık Cin Camii
Tokat'ın Niksar ilçesinde bulunan Cin Cami, 864 yıldır ayakta durarak tarihi bir miras olarak varlığını sürdürüyor. Zamanla bazı tadilatlar görse de, özgün mimarisini korumayı başaran cami, Niksar'ın en önemli tarihi yapılarından biri olarak kabul ediliyor.
Niksar'ın tarihi surları arasında saklı bir hazine, 864 yıllık Cin Cami, ziyaretçileri kendine çekmeye devam ediyor. 1160 yılında Melik Salar Aydoğdu tarafından inşa edilen cami, ismiyle de dikkat çekiyor. Cin isminin nereden geldiği bilinmese de, bu gizem camiyi daha da ilgi çekici hale getiriyor.
Tamamı moloz taştan yapılan Cin Cami, sade ve etkileyici bir mimariye sahip. Tek minareli caminin mihrabı ve minberi taş oymacılığının en güzel örneklerinden. Caminin avlusundaki tarihi mezarlar da geçmişe ait izler taşıyor.
Zamanın yıpratıcılığına karşı direnen Cin Cami, 8 asırdır ayakta durarak adeta bir mucizeyi yaşıyor. Geçmişte onarımlar görmesine rağmen özgün mimarisini korumayı başaran cami, Niksar'ın en önemli tarihi yapılarından biri.
İlçede Halk Eğitim Merkezi binasının arkasında, kale surları içerisinde, meyilli bir arazide bulunan cami, Halk Eğitim Merkezinde çalışan personel tarafından temizliği yapılarak mescit olarak kullanılıyor.
Cin Cami’nin isminin nereden geldiği hakkında herhangi bir bilginin mevcut olmadığını söyleyen İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Şakir Bolat, “İlçe Halk Eğitim Merkezi bahçesinde bulunan Cin Camisi tarihi eser olarak daha önce bakımı yapılmıştı. Restorasyon yapılmıştı. Etkinliklere gelen misafirlerimizin ibadetlerini yapabilecekleri nezih bir ortamı misafirlerimize hazır tutuyoruz. Hizmetli arkadaşlarımız buranın temizliği ile son derece ilgileniyorlar. Bu vesileyle de burada bir tarihi canlı tutmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ata yadigârı bu topraklardaki tarihi eserlerimizin varlığı bu toprakların bizim tapumuz olduğunu bir kez daha dünyaya göstermiş oluyor”ifadelerinde bulundu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Mayıs 2024
İmsak 03:57
Güneş 05:30
Öğle 12:40
İkindi 16:28
Akşam 19:41
Yatsı 21:07
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı