Son Dakika

Tunus’ta zulüm var!

Tunus’ta Kays Said Zulmü sürüyor…

DÜNYA 04.03.2023, 04:35
18
Tunus’ta zulüm var!
Kays Said’in dikta yönetimi altındaki İslâm ülkesi Tunus, krizden krize sürükleniyor. 25 Temmuz 2021'de siyasi bir darbe gerçekleştiren Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in 11 Şubat’ta başlattığı tutuklama dalgası ülkedeki huzursuzluğu daha da artırdı. Son tutuklama dalgasında esaret altına alınan isimlerden Nahda milletvekili Said Ferjani, gözaltında fenalaşarak yoğun bakıma alındı.
Kays Said darbesinin Tunus halkı üzerinde meydana getirdiği ağır tahribat büyüyerek devam ediyor. 25 Temmuz 2021’de Tunus halkının siyasi iradesine darbe vuran Cumhurbaşkanı Kays Said, Tunus meclisini feshetmiş, başbakanı görevden almış, En Nahda Partisi başta olmak üzere mecliste grubu bulunan bütün partileri parlamento dışı bırakmıştı. Darbeden bugüne kadar gelen süreçte Tunus halkı nezdinde hiçbir itibar kazanamayan darbeci Kays Said, 11 Şubat’ta siyasi muhaliflerini tutuklama dalgası başlatmıştı. Kays Said darbesinin birincil mağduru olan Tunus’un en büyük siyasi oluşumu En Nahda’nın lider kadrosu tek tek gözaltına alınarak tutuklanmaya başlandı. En Nahda hareketinin öncü isimlerinden el-Habib Luz ve beraberinde çok sayıda Nahda yetkilisi esaret altına alındı.

Darbeci Kays Said’in güdümündeki Tunus mahkemesinin usulsüz kararıyla gözaltına alınan Nahda liderlerinden biri de 68 yaşındaki Said Ferjani oldu. Ferjani, hukuksuz tutuklanma kararını protesto etmek için girdiği açlık grevinde fenalaştı. İlerlemiş yaşının da etkisiyle açlığa bağlı sağlık sorunları yaşayan Ferjani yoğun bakıma alındı. Ferjani’nin hayatından endişe edilirken Tunus’ta Ferjani gibi yüzlerce siyasi muhalif ve binlerce darbe karşıtının cezaevlerinde sağlıksız koşullarda yaşam mücadelesi verdiği biliniyor. 2021 yılındaki Kays Said darbesine kadar Tunus parlamentosunda milletvekili olarak görev yapan Said Ferjani, Nahda Partisi’nin en kıdemli üyelerinden biri. Geçmiş dönemlerde de yoğun siyasi baskılara maruz kalan El Nahda’nın kıdemli yöneticilerinden Ferjani1987'de Diktatör Zeynel Abidin bin Ali tarafından tutuklanmıştı. 18 ay esaret altında kalan Ferjani, sorgulamalar sırasında ağır işkencelere maruz bırakılmış, kemikleri demir çubuklarla kırılmıştı.

Babasının durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Said Ferjani’nin kızı, “Babamı Pazartesi günü başkent Tunus'ta gözaltına aldılar ve ne zaman serbest bırakılacağına dair hiçbir şey söylemediler. Babam Çarşamba gecesi, mahkemenin kendisini savunma hakkı vermeden hapse gönderme kararını protesto etmek için açlık grevine girdi. Ve saatler sonra hastaneye kaldırıldı. Doktorlar 68 yaşındaki babama açlık grevine son vermesini söylediler ama babam haksızlığa karşı tepkisinin göstermek için bu söylenenleri reddetti. Babam bu duruşuyla ‘Bizi yıkmaya çalışıyorlar ama asla yıkamayacaklar’ demek istedi” ifadelerini kullandı.

Kays Said’in 11 Şubat’ta başlattığı muhalif avından sonra aralarında yargıçlar, siyasetçiler, gazeteciler, aktivistler, işadamları, medya yöneticileri ve üst düzey bir işçi federasyonu yetkilisinin de bulunduğu onlarca isim tutuklandı. Nahda hareketi tarafından yapılan açıklamada, Nahda hareketinin üst düzey isimlerinden el-Habib el-Luz’un da gözaltına alındığı hatırlatılarak, "Muhalefetin ileri gelenlerinden siyasi, medya mensubu ve iş insanlarına yönelik genişletilen gözaltı kampanyasını şiddetle kınıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Tunus’ta halkın iradesini gasp eden ve diktatörlük rejimini yeniden geri getirmek isteyen Kays Said, yaptığı zulümleri savunarak tutuklananları ve tutuklama kararı veren yönetimi eleştirenleri tehdit etti. Kays Said, “Tutuklananlar, devlet güvenliğine karşı komplo kuran teröristlerdir. Bu davaları ele alan yargıçları tehdit edenler, tutuklananların beraat etmesine cesaret eden herkes onların suç ortağıdır" dedi. Kays Said, 25 Temmuz darbesinde de, darbeye karşı çıkan muhaliflere benzer bir tehdit dili kullanmıştı.
 
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı