Türkiye'nin flora zenginliğine katkıda bulunan 21 yeni bitki keşfi!

Bitki bilimci İsmail Eker, keşfettiği yeni türlerle Türkiye'nin bitki çeşitliliğine katkıda bulunuyor. Son olarak Kayseri ve Niğde'de keşfettiği iki yeni bitki türüyle, ülkemizin florasına yeni isimler kazandırdı. Eker'in çalışmaları, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin zenginliğini ve önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

KÜLTÜR SANAT 21.02.2024, 12:35
1
Türkiye'nin flora zenginliğine katkıda bulunan 21 yeni bitki keşfi!
Yaklaşık 23 yıldır botanik bilimine emek veren Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Eker, Türkiye'nin bitki yelpazesini genişleten yeni keşiflere imza atıyor.
Botanik alanındaki özverili çalışmalarıyla ülkemiz florasına katkıda bulunan Eker, son olarak Kayseri ve Niğde'de keşfettiği iki yeni bitki türüyle adından söz ettirdi.
Yaklaşık 23 yıldır yapılan bilimsel çalışmalar sonucu bugüne kadar keşfettiği bitki sayısını 21'e çıkaran Eker, geçtiğimiz yılın temmuz ayında Kayseri'nin Tomarza ilçesinde yaptığı arazi çalışmaları esnasında ilginç bir yabani soğan türüne denk geldiğini aktardı.
Fotoğraflarını çektiği bitkiden örnekler alarak laboratuvar çalışmaları ve literatür karşılaştırmaları yaptığını söyleyen Eker, "Yaptığım bütün çalışmaların sonunda bu türün, bilim dünyası için adı konulmamış yeni bir bitki türü olduğu sonucuna vardım" ifadelerini kullandı.
Konuşmasının devamında Eker, şunları söyledi:
Türle ilgili ilk örnekleri Niğde'nin Ulukışla ilçesinde Bolkar Dağları'nın eteklerinde 2013'te topladığını dile getiren Eker, şu ifadelerde bulundu:
Prof. Dr. Eker, bilimsel ismi "Leopoldia nigdeensis Eker & Eroğlu" olan bitkinin Türkçe adının ise Niğde'ye ithafen "Niğde morbaşı" olarak belirlendiğini ifade etti.
"Bitkiye, yaşam ortamı serpantin kayalıklar olduğu için Latince 'serpantin seven' anlamına gelen 'Allium serpenticola Eker' ismini verdim. Bitkinin Türkçe ismini ise 'Tomarza soğanı' olarak belirledim. Yeni Zelanda menşeli 'Phytotaxa' isimli uluslararası bilimsel dergide makalem yayımlandı."
"Bitkiyi ilk topladığımda çiçeklenme dönemi geçmişti, meyvedeydi bitki. Bu bitkiyi takip ettim. 2019'da yeniden aynı bölgeye gittim, bu defa çiçekte bitkiyi topladım. Literatür karşılaştırmaları sonucu bu bitkinin de yeni bir tür olduğu sonucuna vardım. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden meslektaşım Doç. Dr. Hüseyin Eroğlu ile ikinci bitkiyi çalıştık. Daha sonra bitkiyi yayına hazırladık. Makale de 'Phytotaxa' isimli uluslararası bilimsel dergide yayımlandı."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Mayıs 2024
İmsak 03:57
Güneş 05:30
Öğle 12:40
İkindi 16:28
Akşam 19:41
Yatsı 21:07
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı