23.01.2023, 12:21 146

ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI

Sabah kalktığınızda ilk yaptığınız iş nedir?

Veya sadece 5 dakika diyerek sosyal medya hesaplarınıza göz atmak için telefonlarınızı elinize alıp saatlerin nasıl geçtiğini anlamadığınız oldu mu? Merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Çünkü birçoğumuz sosyal medyada düşündüğümüzden daha fazla zaman harcıyoruz.

Uzmanlara göre internet bağımlılığının bir parçası olan sosyal medya bağımlılığı aslında fiziksel bağımlılıktan çok davranışsal bağımlılık olarak görülüyor. Yani kişinin belirli davranışları yaparak rahatlamasının bağımlılık oluşturması durumu olarak kabul görmektedir.

Sosyal medya nedir?

Duygularımızı, düşüncelerimizi, fotoğraflarımızı, videolarımızı, nerede olduğumuzu paylaştığımız, arkadaşlarımız ve ailemizle iletişim kurabildiğimiz, son dakika haberlerini, dünyadaki gelişmeleri takip edebildiğimiz bir mecradır.

Peki, Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir?

Maryland Üniversitesi’nin yaptığı araştırma sonucunda sosyal medya bağımlılığı; insanların sosyal medyadan uzak kaldığında panik yaşamaları, strese girmeleri, yalnız ve güvensiz hissetmeleri olarak yorumlamış.  Uzmanlara göre, her gün Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya hesaplarında günün büyük bir kısmını geçirmeye ve bunu devamlı hale getirmeye bağımlı hale gelmeye sosyal medya bağımlılığı denir.  ABD’de yapılan bir araştırmaya göre ülkedeki insanların ortalama %10’u sosyal medya bağımlısı…

Sosyal Medya Bağımlılığı Neden Olur?

Sosyal medyaya bağımlı olmanın birçok nedeni vardır. Ancak uzmanlara göre en büyük nedenlerinden birisi ödüllendirilme arzusudur. Çünkü hesaplarımızda video izleyerek, beğenilerimize beğeni katarak, günlük sorunlarımızı düşünmeden burada zaman geçirerek bir anlamda kendimizi ödüllendirmiş oluyoruz. Aslında biraz da sorunlardan kaçış yöntemi olarak görüyoruz sosyal medyayı.

Sosyal Medya Bağımlısı olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Uyandığınızda ilk aklınıza gelen şey sosyal medya ise,

Sosyal medya hesaplarınızı sürekli yeniliyor ve güncelliyor, acil yapmanız gereken bir aktivite olarak görüyorsanız,

Günlük bütün rutinlerinizi sosyal medyada paylaşmadan duramıyorsanız bağımlısınız demektir. Giydiğiniz kıyafetlerden, yaptığınız makyaja, gezdiğiniz yerlerden yediğiniz yemeğe kadar her şeyi sosyal medya hesaplarında paylaşıyorsanız sosyal medya bağımlılığı sinyallerini veriyorsunuz demektir.

Canınız sıkıldığında aklınıza gelen ilk seçenek sosyal medyaysa ve farklı bir şey ararken sosyal medya platformlarında kendinizi kaybolmuş olarak buluyorsanız,

Sürekli çevrimiçi olma isteği ağır basıyorsa

Aşırı sosyal medya kullanımı okulunuz işinizi veya evdeki durumunuzu etkiliyor ve sorunlar yaşıyorsanız sizler sosyal medya bağımlısısınız veya bağımlısı olma yolunda hızla ilerliyorsunuz demektir.

Sosyal Medya Bağımlılığının Zararları Nelerdir?

Uzmanlara göre;

Yalnızlık hissinizi artırır.

Anksiyete ve depresyon gibi rahatsızlıkların tetiklenmesine sebep olabilir,

Uyku düzeninin bozulmasında önemli rol oynar. Gece uyumadan önce sosyal medyada zaman geçirmek, iş hayatındaki performansın azalmasına etki eder.

Empati kurma yeteneğinde azalmasına sebep olur,

Duygusal yorgunluğa yol açar.

Sosyal Medyada paylaşılan bilgilere doğruluğu araştırılmadan inanılırsa, bu yanlış bilgilerle attığımız her adımda onların amaçlanan planlarına emellerine alet olur, algılarına gelir yanlış eylemlerde bulunabiliriz.

Sosyal Medya Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Sosyal medyaya bağımlılığı kontrol etmek istiyorsanız ilk başta sosyal medya kullanım zamanlarınızı ayarlayın ve her gün kendinize hedef koyarak geçirdiğiniz süreyi azaltın.

Sosyal medya bağımlısı olmaktan kurtulmak için uygulama bildirimlerinizi kapatmayı deneyebilirsiniz.

Karşılaştığınız herkesle iletişime ve etkileşime geçmeye çalışmayın.

SOSYAL MEDYA KULLANIMI İÇİN KÜÇÜK ÖNERİLER;

Paylaşılan her şeye inanmayın.

Sosyal medyayı ölçülü kullanın.

Hatta arada sosyal medya detoksu yapın.

Kendinize ve sevdiklerinize daha çok zaman ayırın.

Kendinizi oyalayacak, sizi telefondan uzak tutacak hobiler uğraşılar sanat etkinlikleri edinin.

Sosyal medyayı belli ölçüler dâhilinde ülkemizin menfaati, davamızın gereği ve kendi sağlığımız mutluluğumuz için kullanmamız temennisiyle.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:17
Güneş 06:37
Öğle 12:51
İkindi 16:16
Akşam 18:56
Yatsı 20:11
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı