Çin'den ABD'ye: Avrupa'nın güvenliği, Avrupalıların elinde olmalı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik "Avrupa'nın güvenliği, Avrupaların elinde olmalı." mesajı verdi.

DÜNYA 10.05.2022, 15:55
10
Çin'den ABD'ye: Avrupa'nın güvenliği, Avrupalıların elinde olmalı
Batı'nın yaptırımlarına karşı Moskava'nın safında yer alan Rusya'nın en güçlü müttefiki Çin, Avrupa güvenliği üzerinden ABD'ye mesaj verdi.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile çevrim içi görüştü.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın Avrupa güvenliğini bir kez daha kritik bir kavşağa getirdiğine dikkati çeken Şi, çatışmanın büyüyerek dönüşsüz noktaya ulaşmasını engellemek için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Çin'in, Avrupa'nın barış görüşmelerinde pozitif rol oynaması ve dengeli, etkili ve sürdürülebilir Avrupa güvenlik mimarisinin oluşturulmasını desteklediğini kaydeden Şi, "Avrupa ülkelerinin, Avrupa'nın uzun dönemli istikrarını göz önüne alarak tarihsel sorumluluk ve siyasi bilgelik göstermesi ve çözümü teşvik etmesi gerekiyor. Avrupa'nın güvenliği, Avrupalıların elinde olmalı." ifadesini kullandı.

Çin ve AB'nin kapsamlı stratejik ortaklığının, karşılıklı fırsatlar sunduğunu dile getiren Şi, iki tarafın farklılıklarından çok ortak çıkarının bulunduğunun altını çizerek, "Çin, Avrupa'nın stratejik özerkliğini destekliyor. Çin-AB ilişkisi herhangi bir üçüncü tarafı hedef almadığı gibi, bir üçüncü tarafın hükmünde ve kontrolünde olmamalı."değerlendirmesinde bulundu.
Çin daha önce, Ukrayna savaşının esas sorumlusunun ABD güdümündeki NATO'nun olduğunu açıklamıştı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı