Dolar kuru fiyatında neler oluyor? İşte doları etkileyecek veriler

Dolar kuru fiyatı TL karşısında yedi haftanın en düşük seviyesini gördü ve bu hafta 8,39'a kadar geriledi. Uzmanlar dolar fiyatı için olası senaryoları açıkladı. İşte doları etkileyecek veriler...

EKONOMİ 01.08.2021, 11:45
13
Dolar kuru fiyatında neler oluyor? İşte doları etkileyecek veriler
Dolar kuru Temmuz ayının son işlem gününde TL karşısında 8,39 lira seviyesine kadar geriledi. Dolar/TL'deki bu seviyes son yedi haftanın en düşük verisi olarak kaydedildi. Dolar kuru bu hafta yatırımcısına değer kaybettirirken haftayı ise yüzde 1,41 değer kaybederek 8,4160 liradan tamamladı. Uzmanlar ise dolar fiyatları ile ilgili olarak yaşanan son gelişmeleri ve olası senaryoları değerlendirdi. İşte doları etkileyecek veriler...

Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, Hürriyet gazetesine yaptığı değerlendirmesinde dolar kuru fiyatının değer kaybetmesi ile ilgili olarak "Bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell'in bu yönde bir adım için birkaç ay güçlü istihdam verisi görmeleri gerektiğini açıklaması dolara değer kaybettirdi." dedi.

ABD para biriminin performansı üzerinde en etkili faktörün ABD Merkez Bankası’nın (Fed) varlık alımlarında kesintiyi ve faiz artırım sürecini ne zaman başlatacağına yönelik beklentiler olduğunu açıklayan Karayazıcı, "Fed Başkanı Powell'in bu yönde bir adım için birkaç ay güçlü istihdam verisi görmeleri gerektiğini açıklaması dolara değer kaybettirdi. Turizm gelirlerinin katkısı ile önceki haftalarda pozitif ayrışan Türk Lirası bu hafta da küresel akımdan yararlandı ve dolar 8,45 TL düzeyine kadar geriledi." ifadelerini kullandı.
Ağustos ayında turizm gelirleri Türk Lirası adına destekleyici olmaya devam edeceğini belirten Eral Karayazıcı, şöyle konuştu:

ALB Forex Araştırma Müdürü Emre Çayırlı ise doların yönünü ABD'de cuma günü açıklanan kişisel gelirler ve kişisel harcamaların etkili olacağını belirterek "Kişisel tüketimde artış yaşanması halinde dolar endeksinde yaşanan değer kaybı yavaşlayabilir." dedi.

Merkez Bankası'nın açıkladığı enflasyon raporunda , yıl sonu enflasyon beklentisinin geçtiğimiz döneme göre yükseltilmesi para politikasında sıkı duruşun devam edeceğinin görülmesine ve Türk lirasında değer artışı yaşanmasına neden olduğunu ifade eden Emre Çayırlı, şöyle konuştu:

Temmuz ayının son işlem gününde piyasalar kapanmadan önce konuşan Çayırlı, "Veri akışı bakımında bugün ABD’de açıklanacak olan kişisel gelirler ve kişisel harcamalar takip edilecek. Fed’in para politikasını belirlerken mercek altına aldığı enflasyon oranı için öncü nitelikte olan kişisel harcama rakamları bugün paritedeki seyrin belirlenmesi bakımında önemli olacaktır. Kişisel tüketimde artış yaşanması halinde dolar endeksinde yaşanan değer kaybı yavaşlayabilir." açıklamasında bulundu.
Dolar kuru ile ilgili teknik analizde bulunan Çayırlı, "Mart ayından başlayan yükseliş trendinin kırıldığı ve haziran ayı sonundan bu yana düşüş kanalı içinde hareket ettiği görülüyor." ifadelerini kullanarak şöyle devam etti:

"Bununla birlikte kurdaki gerileme ile artan yerel alışlar aşağı yönlü seyrin devamı adına engel veya paraşüt etkisi gösterme potansiyeli taşıyor. Yabancı cephesi ise, enflasyon verilerine çok duyarlı. Onların döviz cephesindeki hamlelerinde gerek küresel trend gerek ise salı günü açıklanacak enflasyon verileri belirleyici olacağa benziyor."
"Hafta içinde yapılan Fed toplantısı sonrasında ABD’de parasal genişlemenin devam edeceği algısının neden olduğu dolar zayıflamasıyla birlikte 92 seviyesinin altına gerileyen dolar endeksinin de etkisiyle birlikte dolarTL paritesinde yaşanan değer kaybı 8.44 TL seviyesine kadar devam etti."
"Yaşanabilecek yükselişlerin 8.4850 TL direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda paritede değer kaybının 8.39 TL bölgesine doğru devam ettiğini görebiliriz. Aşağı alanda 8.44 TL ve 8.41 TL seviyeleri ara destekler olarak izlenebilir."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı