Esnaf satamıyor vatandaş alamıyor!

Plansızlık, öngörüsüzlük, yarım yamalak alınan kararlar hem vatandaşı hem de esnafı mağdur ediyor… Tonlarca ürün çöpe gidiyor…

GÜNDEM 05.05.2021, 04:35
11
Esnaf satamıyor vatandaş alamıyor!
Tüm Türkiye’de uygulanan “tam kapanma” tedbirleri çerçevesinde haller açık olsa da semt pazarlarının kurulmamasından dolayı tonlarca sebze ve meyve, hal esnafının elinde kaldı. Halde 2 liraya alıcı bulamayan domates zincir marketlerde 6-7 liradan, 1 lira olan patates 3 liradan, 30 kuruşa satılamayan soğan ise markette 2 liradan satılıyor. Vatandaş, yüksek fiyatlardan yakınırken, tezgâh açamayan esnaf ise elindeki ürünleri maliyetinin altına bile satamamaktan şikâyet ediyor.
Türkiye genelinde 17 Mayıs’a kadar tam kapanma kararı alınırken, semt pazarlarının kurulması da yasaklandı. Vatandaşlar, ihtiyacı olan sebze ve meyveleri akşam 17.00’ye kadar marketlerden satın alabilecek. Kapanma döneminde illerdeki haller de açık bulunuyor, ancak semt pazarlarının kapalı olması durumu karışık bir hale sokuyor.
Adana Vedat Dalokay Hal Kompleksi’nde başta domates, salatalık, patates, soğan, yeşillik, muz olmak üzere tonlarca ürün “semt pazarları kurulmadığı için” esnafın elinde kaldı. Halde 2 liraya alıcı bulamayan domates zincir marketlerde 6-7 liradan, 1 lira olan patates 3 liradan, 30 kuruşa satılamayan soğan markette 2 liradan satılıyor. Vatandaş ise marketlerdeki yüksek fiyatlar yüzünden “alamamaktan” yakınıyor.
Adana Kabzımallar Odası Başkanı Ali Batman, tonlarca ürünün çürüdüğünü belirterek, “Başta üreticiler olmak üzere herkesin Allah yardımcısı olsun. Durum çok vahim. Sadece bir esnafımızda 50-60 ton kuru soğan çürüdü. Patates aynı şekilde. 30 kuruşa soğan satamıyoruz. Pazarlar kapalı olduğu için hallerin açık olması hiçbir işe yaramıyor. Marketler açık ama onlar da halden ürün almıyor. Tarlalardan alıyor” ifadelerini kullandı.
Esnaf Şevki Kavak, 4 liraya mal ettiği domates için 2 liraya müşteri bulamadığını belirterek, “Tam kapanmadan dolayı mallarımız elde kaldı. Bir sürü malımız var içeride ve bunlar dökülecek. Benim sorunum Türkiye genelindeki bütün halcilerin sorunu” diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı