Harcırah Kanunu tekrar düzenlenmeli

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, memurlara taşınma giderleri için ödenen harcırahın, gerçek maliyetinin çok altında kaldığını ifade etti.

GÜNDEM 25.07.2022, 06:10
1
Harcırah Kanunu tekrar düzenlenmeli
Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, memurlara taşınma giderleri için ödenen harcırahın, gerçek maliyetinin çok altında kaldığını söyleyerek, Harcırah Kanunu’nun bir an önce düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
Karaduman, “ Ankara’dan Adana’ya tayininde Harcırah Kanunu’na göre 8 bin 900 TL harcırah alan bir memur, taşınabilmek için ortalama 18 bin TL harcamak durumunda. Devlet memurunun maruz kaldığı ek külfeti karşılamak üzere verilen harcırah yeterli gelmemektedir” dedi.
Saadet Partisi Konya Milletvekili ve Gençlik Kolları Genel Başkanı Abdulkadir Karaduman, devlet memurlarının artan taşıma giderlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Karaduman, memurların sorun yaşadığı Harcırah Kanunu’yla ilgili bakanlığı herhangi bir çalışması olup olmadığını sordu.

Devlet memurlarının taşınma giderlerinin arttığını ifade eden Karaduman, “Hâlihazırda memurlara taşınma giderleri için ödenen sürekli görev yolluğu, taşınmak için yaptıkları harcamaları karşılamaktan uzak kalmıştır. Ankara’dan Adana’ya tayininde Harcırah Kanunu’na göre 8 bin 900 TL harcırah alan bir memur, taşınabilmek için ortalama 18 bin TL harcamak durumundadır. Yani Harcırah Kanunu’nda da ifade edildiği üzere; devlet memurunun maruz kaldığı ek külfeti karşılamak üzere verilen harcırah yeterli gelmemektedir. Memur, maaşının çok üzerindeki taşınma harcamalarını cebinden yapmak zorunda kalmaktadır” dedi.

* Karaduman, uzun vadede Harcırah Kanunu’nun yeniden ele alınarak düzenlenmesi gerektiğini dile getirerek, “Mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi ve yeni mağduriyetlerin oluşmasını engellemek için ise; 6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun yer değiştirme gideri ile ilgili 45’inci maddesinin (c) fıkrasında yer alan yüzde 5 oranın en az yüzde 25 olarak uygulanmasını sağlamak üzere geçici bir düzenleme yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Karaduman, Bakan Bilgin’e şu soruları yöneltti; “2022’nin ilk altı ayında tayin sebebiyle başka bir şehre taşınmak zorunda kalan memur sayısı toplamda kaçtır? Bu yılın ikinci yarısında sayının toplamda kaç olacağı tahmin edilmektedir? Tayini çıkan memurlara ödenen Sürekli Görev Yolluğu ile ilgili yeni bir düzenleme yapılacak mıdır? Sürekli Görev Yolluğu artan maliyetlere oranla arttırılacak mıdır? Konuyla ilgili Bakanlığınıza ulaşan şikâyetler değerlendirilmekte midir? Şikâyetler doğrultusunda bu konuda herhangi bir çalışma yaptınız mı? Sorunun çözümü noktasında ilgili Bakanlıklarla ortak çalışmalarınız olacak mıdır?”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı