Son Dakika

Libya yeniden iç savaşın eşiğinde: Çatışmalar şiddetlendi

Libya'nın başkenti Trablus'ta Ulusal Birlik Hükümeti'ne yakın Gıniva Tugayı ile Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi'nin başbakan olarak atadığı Başağa'ya bağlı silahlı grup arasında çatışma çıktı.

DÜNYA 27.08.2022, 15:50
1
Libya yeniden iç savaşın eşiğinde: Çatışmalar şiddetlendi
Libya’da yıllardır devam eden siyasi kriz çatışmaya dönüşüyor.
Başkent Trablus’ta Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Birlik Hükümetine yakın Gıniva Tugayı ile Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi’nin başbakan olarak atadığı Fethi Başağa’ya yakın Eymen ed-Tacuri’ye bağlı silahlı grup arasında çatışma çıktı.
Başkent sokaklarındaki yoğun silah ve patlama sesleri sabah saatlerine kadar duyuldu. El-Khoms ve Zliten şehirlerini birbirine bağlayan sahil yolunun, Başağa’ya bağlı güçlerin Misrata’dan Trablus’a hareket edebileceği endişesiyle kapatıldığı belirtildi.
Libya’da 24 Aralık’ta devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılmasına karar verilmiş, ancak adaylık krizi nedeniyle seçimler iptal edilmişti. Ülkenin doğusundaki Tobruk kentinde bulunan Temsilciler Meclisi, Şubat ayında Ulusal Birlik Hükümeti'nin görev süresinin dolduğunu belirterek eski İçişleri Bakanı Fethi Başağa'yı başbakan olarak seçmişti.
BM tarafından tanınan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Cenevre Anlaşması’na aykırı hareket edildiğini, görevi seçilmiş bir hükümete devredeceğini belirterek istifa etmeyi reddetmişti.
Her iki taraf da farklı milisler tarafından destekleniyor.
Muammer Kaddafi’nin 2011’de devrilip öldürülmesinden bu yana ülke yönetimi, doğu ve batı olarak ikiye bölünerek kaosa sürüklendi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı