Çayır tırtılı zararlısı... "Yağ fiyatını da etkiler”

Erdoğan Yanılmaz, Trakya’da ayçiçeği tarlarında görülen “çayır tırtılı zararlısı”na hızlı müdahaleler gerçekleştirilmediği takdirde ağır hasarlar oluşabileceğinin altını çizdi

EKONOMİ 23.07.2022, 07:35
2
Çayır tırtılı zararlısı...
Muhabir: MUSTAFA AKPINAR
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz,  Trakya’da ayçiçek tarlarında görülen “çayır tırtılı zararlısı”na hızlı müdahaleler gerçekleştirilmediği takdirde ağır hasarlar oluşabileceğinin altını çizerek, “Çayır tırtılı istilasının önlenememesi durumunda rekoltede yüzde 40’a yakın bir düşüş yaşanabilir. Bu durum ayçiçek yağlarına muhakkak olumsuz yansıyacaktır” dedi.
tarlaları sarı renge boyayan ayçiçek bitkileri, çayır tırtılı zararlısı tarafından istilaya uğradı.  Uzmanlar, en alt yapraktan başlayarak ayçiçeğin üst tablasına kadar hızlıca yiyen çayır tırtılı zararlısı çok hızlı çoğaldığını ve arazide popülasyon olarak ağır hasarlar bırakabildiğini söylüyor. Bu durum ise verimin düşmesine sebebiyet veriyor. Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz gazetemize dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Çayır tırtılı istilasının önlenememesi durumunda rekoltede yüzde 40’a yakın bir düşüş yaşanabileceğini söyleyen Erdoğan Yanılmaz, “Çayır tırtılı istilası önlenemez ve ağır hasar bırakırsa ayçiçek rekoltesinde beklenen hedefe ulaşılması çok zor.  Bu hayvan, yeşil aksamını 24-48 saat içerisinde tüketebiliyor. Ortalama bir sapta 3-5 tane yahut metrekarede 20 tanenin üstünde ise muhakkak ilaçlama gerekiyor. Yoksa aşırı hızda yeşili bitirebilir. Bitkiler kurumaya dönüyor sonrasında. Bu durumun ayçiçek yağlarına muhakkak olumsuz yansıyacaktır. Bizim de beklentimiz o yönde. Ekim alanlarını artırmak adına bir çaba yok bakanlık olarak. Desteklemelerin artırılması, çiftçinin desteklerle teşvik edilmesi ve en önemlisi ayçiçek ekim alanlarının artırılması için fiyat politikalarının önceden belirlenmesi gerektiğini ziraat odası olarak da söylüyoruz ve bunun mücadelesini veriyoruz” dedi.

Yetkililerin hızlı müdahalelerde bulunması gerektiğinin altını çizen Yanılmaz, “Özellikle son aylarda bir yağ sıkıntısı var Ukrayna’daki savaştan dolayı. Şu anda da çok miktarda hasar gören yerlerde de verimlilik düşebilir diye düşünüyoruz. Şu anda yeşil aksamı olan çok sayıda alanda bu tırtıl görüldü. Yetkililerin havadan ilaçlama çalışmalarının etkili olması için hız şart.  Önlemler konusunda daha hızlı hareket edilmesi gerekiyor. Geçmiş senelerde de görülen çayır tırtılı vakasının yetersiz ilaçlama ile bir bağlantısı yok. Doğal bir süreç bu. Geçmiş yıllarda nasıl buğdayda süne görüldüyse bu sene de ayçiçekte çayır tırtılı vakası var” şeklinde konuştu.

* bu sene geçmiş dönemlere göre çayır tırtılı vakalarında çok fazla artış olduğunu dile getiren Yanılmaz, “Çayır tırtılları larvalarını bıraktığı zaman 4-6 gün arasında tırtıl şekline dönüştürüyor. Daha sonra kelebeğe dönüşüyor ve ayçiçeği çiçeklenme döneminde en alt yapraktan başlıyor yemeye. Ayçiçeğin üst tablasına kadar devam ediyor. Rekoltede yüzde 40’a yakın düşüş yaşanabilir. Hem hızlı çoğalıyor hem de arazide popülasyon olarak ağır hasarlar bırakıyor” diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı