EYT ile ilgili Ankara'dan son duyumlar: 3 ay içinde emekli olan oldu!

'Emeklilikte Yaşa Takılanlar' (EYT) için yasal düzenleme devam ederken, Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman Ankara'dan aldığı son duyumları paylaştı. Duman, "3 ay içinde emekli olan oldu!" dedi.

EKONOMİ 25.10.2022, 15:50 25.10.2022, 17:06
6
EYT ile ilgili Ankara'dan son duyumlar: 3 ay içinde emekli olan oldu!

AKP döneminde bir türlü çözüme kavuşamayan ' Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın ( EYT) beklentisi sürüyor. Tek formül üzerinde durduklarını vurgulayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT konusunda çözüm için Aralık ayını işaret etmişti.  Hükümetin seçim yatırımı olarak gördüğü EYT düzenlemesiyle ilgili dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. 
Yaş şartını doldurmasına rağmen emekli olamayan milyonlarca kişi, yasanın ne zaman çıkacağını ve EYT kapsamında ne zaman emekli olacağını merak ediyor.
 EYT için çıkarılacak yeni kanunun yürürlükte kalma süresine ilişkin de kritik bir iddia ortaya atıldı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman, “Ankara’dan son dönemde bir değişiklik olmazsa son aldığımız duyumlar üzerinden…” diyerek EYT düzenlemesinin son aşamasını değerlendirdi. 
8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan EYT'lilerin büyük mağduriyetler yaşadığı 4447 sayılı yasanın ve 4759 sayılı kanun ilgili maddenin yürürlükten kaldırılacağına dair Ankara’da çalışmalar olduğu öğrenildi.
Masadaki tek formülü açıklayan Duman, EYT’nin mağduriyetine yol açan yasanın ilgili maddesinin yürürlükten kaldırılacağını söyledi. EYT'nin yürürlükte kalma süresine ilişkin ise Duman, "Kanun geldi, 3 ay yürürlükte kaldı, 3 ay içinde emekli olan oldu" dedi.
Süper Haber'den İbrahim Açar'ın haberine göre Duman'ın açıklamaları şu şekilde:
"4447 sayılı kanunun ve 4759 sayılı kanunun ilgili maddelerinin yürürlükten kaldırılacağına yönelik bir çalışmanın daha ön planda olduğu söyleniliyor. Tabii ki sayın bakan burada aralık ayını işaret ediyor sürekli, yılbaşından önce bütçe çalışmaları vesaireler var. EYT ile ilgili yapılacak planlamada bütçeyle alakalı da çalışmalar önem arz ettiği için aralık ayını bekliyoruz.
Ama şu an bir değişiklik olmazsa açıkça şunu söyleyebiliriz, EYT hakkını kazandı diyebiliriz. Yani 23 yıl sonra EYT hakkını kazanacak… Kazanacak gibi 23 yıl içerisinde ama tabii Türkiye’nin en yetkili ağzından bu açıklamanın tamamını duymadan ya da yasa teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görmeden bunu net söylemek mümkün değil. Yapılan çalışmalar şu an itibariyle son bu yöne evirildi diyebilirim.
Kanun geldi, 3 ay yürürlükte kaldı, 3 ay içinde emekli olan oldu, 3 ay içinde emekli olamayan olamayacak mı? Tabi bunlar hep soru işareti ama kanunun kısmi gelmesi beklenmediği için, eğer bu kişiler emekli olacak ise, o süreleri tamamladığı zaman emekli olacaklar. Yani yaşa takılmayacaklar.
EYT’nin anlamı yaşa takılmamaktır, prime takılmamak veya zorunlu yıla takılmamak değil. Yaşa takılmamak. Eğer kanun eski tarihine dönerse 4447’den önce ne uygulanıyordu, primi ne zaman doldurdun, o zaman emeklisin. Zorunlu hizmetini ne zaman doldurdun, o zaman emeklisin.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı