Bozdağ'dan referandum çıkışı: AKP'nin sandalye sayısı yetersiz

Adalet Bakanı Bozdağ, başörtüsü için anayasa değişikliğine ilişkin referandum açıklaması geldi. Bozdağ, "360-400 kabul oy çıkarsa referanduma gidebilir. AKP'nin sandalye sayısı yetersiz" dedi.

GÜNDEM 09.11.2022, 13:25
1
Bozdağ'dan referandum çıkışı: AKP'nin sandalye sayısı yetersiz
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başörtüsü ve aile düzenlemesini içeren Anayasa değişikliğini Cumhur İttifakı’nın tek başına referanduma götürmesinin fiilen imkansız olduğunu söyledi.
Bozdağ, "Kamuoyunda sanki Cumhur İttifakı birlikte referanduma götürmek istiyormuş gibi bir algı yapılıyor. Bir defa bizim böyle bir gücümüz yok. Muhalefet buna destek vermezse mümkün değil. Biz temel olarak temel hak ve hürriyetlerin referandum konusu yapılmasına karşıyız. Ancak 360 ile 400 oy arasında kalırsa referanduma götürme durumu ortaya çıkar. Biz büyük bir uzlaşmayla Meclis’ten geçmesinden yanayız" dedi.
Anayasa'yı kolay kolay değiştirmenin mümkün olmadığını vurgulayan Bozdağ, "400 oyu bulmak, 400’ün altı 360’ın üzerinde oy bulsa bile halkın yüzde 50+1’ini onayını almak kolay kolay mümkün gözükmüyor. Anayasa büyük bir güvence. Yasama organın da, yürütmenin de, yargının da dokunamayacağı bir güvence. 30 yıldır uğraştığı bir sorunun, bir daha Türkiye’nin önüne gelmemesi için kıymetli bir çağrı" diye konuştu.
Bakan Bozdağ, Cumhur İttifakı’nın, parlamentodaki çoğunluğunun 335 oyla sınırlı olduğuna dikkat çekerek şu değerlendirmelerde bulundu:
"Meclis Başkanı oy kullanamadığı için 334 oyumuz var. 334 oyla Cumhur İttifakı’nın bu anayasa değişiklik teklifini, referanduma götürecek çoğunluk elde etmesi Anayasaya göre mümkün mü? Değil. Eğer bu 400’ün altı 360’ın üzerinde bir çoğunlukta kalacaksa, muhalefet partilerinin ya da milletvekillerinin vereceği destekle ancak kalabilir. Cumhur İttifakı’nın anayasa değişikliğini tek başına referanduma götürmesi fiilen imkansız. Bunun altını çizmekte fayda var. 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı