İstanbul'da bir dakikada 65 şimşek çakmıştı: Nedeni belli oldu

İstanbul'da önceki gün dakikada 65 şimşek çakmasına ilişkin Meteoroloji Genel Müdürlüğünden açıklama geldi. Açıklamada yoğun şimşeklerin nedeninin "kararsızlık" olduğu belirtildi.

GÜNDEM 11.07.2022, 08:50
3
İstanbul'da bir dakikada 65 şimşek çakmıştı: Nedeni belli oldu
İstanbul’da yağış önceki gece gök gürültülü şimşekli sağanağa dönüştü. Anlık şimşek verisi haritalarından, dakikada 65 şimşek çaktığı görüldü. Hürriyet'e konuşan Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahmin Şube Müdürü Yüksel Yağan “İstanbul bir süredir yağış almıyordu ve oldukça sıcaktı” dedi. Yağan, şunları anlattı:
“Sıcaklık mevsim normallerinin 1 derece üzerinde seyretti. Yurdumuzu, kuzeybatı kesimlerinden itibaren atmosferin üst seviyelerinde soğuk karaktere sahip bir hava sistemi etkiledi. Bu sistem hem Balkanlar hem Karadeniz üzerinden geldi. Doğu Karadeniz’e kadar etkili oldu.
Atmosferin üst seviyeleri soğuk, alt seviyeleri sıcak. Atmosferik kararsızlık meydana geldi. Buna bağlı olarak da gök gürültülü, uzun süreli şimşek çakmaları meydana geldi, yıldırım düştü ve kuvvetli yağışlar gördük. 100 kilogramı geçen yağışlar gördük. Gelen sistem zaten elektrik yüklüydü.
Bizdeki havayla karşılaşınca dikey gelişmeli elektrik yüklü konvektif fırtına bulutları oluştu. Bu nedenle çok sayıda şimşek çaktı. Tekrar olma ihtimali var önümüzdeki günlerde. Vatandaşlarımız Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AFAD’ın uyarılarını iyi takip etsinler. Evleri dere kenarındaysa, daha önce su basmışsa ona göre gerekirse evlerini bizim uyarı verdiğimiz süreçte terk etsinler. Bu sene yağışlı bir yaz geçiriyoruz maalesef.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı