Taliban Ankara'nın teklifini reddetti! ABD ise şart koştu

Ankara'nın Kabil Havalimanı'nın güvenliğini sağlama önerisini Taliban kabul etmedi. Taliban'a yanıt gecikmedi. ABD Dışişleri Bakanlığı, "diplomasi için şart" mesajı verdi.

DÜNYA 12.06.2021, 10:05
1
Taliban Ankara'nın teklifini reddetti! ABD ise şart koştu
ABD ve  NATO ülkeleri Afganistan'dan çekilmeye hazırlanırken Türkiye'den Kabil'de bulunan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğini sağlamak için dikkat çeken bir teklif gelmişti. 

İstanbul'da yapılacak Afganistan barış görüşmelerine katılmayı reddeden Taliban,  Ankara'nın Kabil Havalimanı'nın güvenliğini sağlama önerisini kabul etmedi. Reuters'e bir açıklama yapan Taliban Sözcüsü, 2020 yılında ABD ile imzalanan anlaşma uyarınca Türkiye'nin Afganistan'daki birliklerini ülkeden çıkarması gerektiğini söyledi.  Taliban sözcüsü Suhail Shaheen, “Türkiye 20 yıldır NATO kuvvetlerinin bir parçasıydı. O nedenle ABD ile 29 Şubat 2020'de vardığımız anlaşma uyarınca onlar da Afganistan'dan çekilmeli" dedi.
Öte yandan "Türkiye büyük bir İslam ülkesi. Afganistan'ın tarihi ilişkileri var. Ülkede yeni İslami hükümet kurulduğunda, Türkiye ile yakın ve iyi ilişkiler kurmayı umuyoruz" şeklinde açıklama yapan Taliban sözcüsüne yanıt gecikmedi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı,  uluslararası diplomasinin varlığı için işler ve güvenli bir havalimanının şart olduğunu vurguladı. Bakanlık sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “İşleyen ve güvenli bir havalimanının, uluslararası diplomasinin varlığı için şart olduğunun altını çiziyoruz. Bu Afganistan ekonomisi ve yolcuları için de fayda sağlayacak” denildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı