Adana'da buğday hasadı başlıyor: Üreticiler ton başına 15 bin TL fiyat talep ediyor!

Adana'da stratejik öneme sahip buğdayda hasat sezonu yaklaşırken, üreticiler bir an önce fiyatların açıklanmasını bekliyor. Heyecanlı bekleyişin sebebi ise bu sene buğdayda yüksek verim beklenmesi. Buna göre, Geçen sene ton başına 8 bin 250 liradan alıcı bulan buğday için bu sene üreticilerin talep ettiği fiyat ise ton başına 15 bin lira. İşte detaylar..

EKONOMİ 29.04.2024, 10:05
Adana'da buğday hasadı başlıyor: Üreticiler ton başına 15 bin TL fiyat talep ediyor!
Adana'da tarımsal üretimin önemli bir parçasını oluşturan buğdayda hasat sezonu yaklaşırken, üreticiler endişeyle fiyatların açıklanmasını bekliyor. Bu yıl buğdayda verimin yüksek olması bekleniyor, bu da üreticileri umutlandırıyor.

Türkiye'nin ilk buğday hasadının yapıldığı ve ülke ihtiyacının yaklaşık %4'ünü karşılayan Adana'da buğday hasadı başladı. Bu sene 1 milyon 330 bin dönüm alana ekilen buğday, havaların da sıcak gitmesi nedeniyle yaklaşık 15 gün önce olgunlaştı.
Bu hafta içerisinde hasadı yapılması beklenen buğdayda üreticiler, gözünü fiyatlara dikmiş durumda. Geçen sene ton başına 8 bin 250 liradan alıcı bulan buğday için bu sene üreticilerin talep ettiği fiyat ise ton başına 15 bin lira.

Bu yıl buğdayda rekoltenin yüz güldüreceğini söyleyen Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

Bu sene buğdaya 15 bin lira fiyat beklediklerini dile getiren Doğan, “Geçen sene ton başına 8 bin 250 lira verilmişti. 15 liranın altında verilecek fiyat kurtarmayacaktır. Kıraç bölgelerde de ton başına verilen prim desteğinin 2 bin lira olmasını bekliyoruz. Eğer yağmur yağarsa taneler daha tok olacaktır ve verimi fazlalaştıracaktır. Afet olmazsa bu sene çiftçimizin yüzü buğdaydan gülecek” ifadelerinde bulundu.
“Bu yıl başaklar çok büyük. Bu sene yağışlar çok iyi geçti. Nisan ayında da biraz yağmur yağarsa geç hasat edilen buğdaylar için iyi olacak. Sahil kesimlerinde bu hafta hasat başlayacak. Ova için bir yağmur çok güzel olacak. Bu sene rekolteyi yüksek bekliyoruz. Adana genelinde 1 milyon 330 bin dönüm alanda ekim var. Türkiye üretiminin yüzde 4’ü Adana’dan karşılanıyor.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 15 Mayıs 2024
İmsak 03:49
Güneş 05:24
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:46
Yatsı 21:15
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı