Çiftçi zarar etti, pamuklar rafa kaldırıldı!

Aydın'da, bu yıl pamuktaki rekolte ve kalite üreticiyi memnun ederken fiyatlar ise bekleneni karşılamadı. 15 TL’ye kadar düşen pamuk fiyatları sebebiyle çiftçi zarar etti, pamuklar rafa kaldırıldı.

EKONOMİ 19.11.2022, 10:25 19.11.2022, 12:45
4
Çiftçi zarar etti, pamuklar rafa kaldırıldı!

Türkiye'nin önemli ihracat kalemlerinden biri olan ve beyaz altın olarak bilinen pamuk, bu sezon verimi ve kalitesiyle üreticilerini sevindirdi.
Aydın genelinde pamuktan istenilen verimi alan üreticiler, pamuğun hem verim hem de kalite açısından iyi olduğunu ancak fiyatların beklentileri karşılamadığını söyledi.

Aydın'ın tarımının yoğunluğunu belirleyen ve zor şartlar altında üretilen pamuğun fiyatları bu yıl üreticiyi memnun etmezken, il genelinde toplanan pamuk depolara girdi.
Aydın'da hasat edilen pamuğun yüzde 90'dan fazlasının depolanarak sevkiyata bırakıldığını belirten Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Ziraat Odası Başkanı Efeler Mehmet Kendirlioğlu, cari fiyatlarla çiftçilerin maliyeti bile karşılayamadığını söyledi. ve direndi.

Fiyatların bu şekilde devam etmesi durumunda gelecek yıl pamuk ekim alanlarının daralacağını sözlerine ekleyen Kendirlioğlu, "Çiftçilerimizin borcu ekim, kasım, aralık aylarında. Genelde kasım ayı oluyor ve fiyatlar böyle oluyor. Çiftçilerimiz borçlarını kapatmaya çalışıyor. Pamuk çiftçimiz kendi imkanlarıyla pamuğu hem TARİŞ'e hem de tüccara emanet ediyor. Fiyatta indirim yapılmadı. Çiftçilerimiz şu anda direniyor. Pamuğun çoğu şu anda satılmamıştır. Yani Aidini'deki pamuğun yüzde 90'dan fazlası şu anda depoda, fiyatta indirim yapılmadı. Tahminlerimize göre pamuğun yaklaşık yüzde 90'ı depoda. İşlendi ama satılmadı. Çiftçimizin bir beklentisi var çünkü bu fiyatlardan sattığı zaman zararı olacak. Yani, çiftçi pamuğuna güvendiğinde, kooperatif veya tüccar iplikçiye, sonra imalatçıya ve sonra kumaşçıya bedava kredi verir. Kesinlikle acıyor. Pamuğun şu anki fiyatıyla bu durum çiftçimize zarar verecek ve gelecek yıl pamuk ekim alanları daralacak” dedi.

Kendirlioğlu, fiyat beklentilerinin en az 25 TL olduğunu belirtti. "Aslında beklentimiz 25-30 TL arasıydı. Yani geçen yılki maliyeti düşündüğümüzde taban fiyat 25 TL olması lazım. 25 TL ve üzeri bir fiyat bekliyorduk. Bu yıl 12 TL'yi yakalayabilir. Geçen sene şu an 15 TL.Pamuk TL civarında. Hatta bu meblağ bizim ziraat odalarımızın maliyetinden bile daha düşük. Dünya ile bağlantılı olduğu için pamuğa ne olacağını şu anda kestirmek mümkün değil” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı