AK Parti, Necmettin Erbakan’ın mirasını hafızadan siliyor! Yok sayıldı

Türkiye’nin ilk dizel motor fabrikası olarak bilinen Pancar Motor, 1956 yılında Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan başkanlığında kurulmuştu. AK Parti bugünler bu mirası hafızadan siliyor..

EKONOMİ 20.11.2021, 17:20
36
AK Parti, Necmettin Erbakan’ın mirasını hafızadan siliyor! Yok sayıldı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) merhum Milli Görüş lideri, eski başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın kurduğu “Pancar Motor Fabrikasının” yerine “Millet Bahçesi” yapacak.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Bayrampaşa Belediyesi’nin 20 Haziran 2018’de onay için gönderdiği ancak geçen hafta gündemine aldığı Bayrampaşa’daki “Pancar Motor Fabrikası’nın” arazisi ile ilgili plan değişikliği teklifini görüştü.
Bayrampaşa Belediye Meclisi’nin kabul edip İBB’ye gönderdiği teklifle, yaklaşık 40 bin metrekarelik arazinin, ticaret, cami ve zemin altı otopark alanına alınması isteniyordu. Ancak 3 yılda dosya Meclis gündemine gelmedi ve bu arada özel mülkiyette olan arazi Maliye Hazinesi’ne geçti.
Teklifi geçen hafta gündemine alan AK Parti'nin çoğunlukta olduğu İBB Meclisi, söz konusu teklif dosyasını bir gerekçe göstermeden ilçesi Bayrampaşa Belediyesi’ne iade kararı aldı. Teklifin iade edilmesinden bir hafta sonra, 16 Kasım 2021 tarihinde TOKİ, söz konusu araziye “Millet Bahçesi” yapmak için ihale açtı. “İstanbul İli Bayrampaşa İlçesi Sağmalcılar Mahallesi (Kartaltepe Mevkii) Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatlar İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi” ismiyle ihale 9 Aralık 2021 tarihinde yapılacak.
İhale dosyasının ekinde yer alan proje ve raporlarda “Pancar Motor” veya Necmettin Erbakan’ın adına yer verilmezken sadece bahçe içerisine yapılacak yapılardan birinin kütüphane-Müze olacağı belirtiliyor.
TOKİ dosyasında, Necmettin Erbakan’ın adına yer vermemesine karşın, AK Partili Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, iki ay önce yaptığı açıklamada özetle şunları söylemişti:
Pancar Motor Fabrikası ile ilgili olarak, 3 Şubat 2012 tarihli Hürriyet gazetesinde yer alan bir haberde özetle şöyle denilmişti:
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun üzerinden 30 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen, “motor üretimi” konusunda bir yol alınmadığını gören Necmettin Erbakan’ın özverili çalışmaları ile 1956 yılında Gümüş Motor adıyla kuruldu. Millet ise onu hep Pancar Motor olarak andı. Türkiye’nin ilk dizel motor fabrikası, Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan başkanlığında, Süleyman İshakoğlu, Zeki Aytaç, Adil Saraçoğlu, Enver Aptik ve Fehmi Bilge’den oluşmuş bir heyetle çıkılan yolda Pancar Motor ülkenin kalkınmasının motor gücünü de oluşturmuştu. 1964 yılında yapılan özelleştirme ile sahipliği Pancar Kooperatiflerine ve Şeker Fabrikaları’na geçti, adı Pancar Motor olarak değişti. Yarım asır boyunca tarım ve denizcilik sektörlerine yönelik mamuller üreten Pancar Motor’un, kapısına 2011 yılında kilit vuruldu. Bugün hala ülke genelinde 500 bin sorunsuz çalışan motor var.
“Merhum Başbakanımız Prof. Dr. Necmettin Erbakan Millet Bahçesi’ni yine Erbakan Hocamızın temelini atmış olduğu ve motor üretimi yapmış olduğu Gümüş Motor Fabrikası’nın(Pancar Motor) olduğu alana yapacağız… Merhum Başbakanımız Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamızın adını taşıyacak.”
“Fabrikanın adı 1964 yılında sermayedarların değişmesi ile Pancar Motor oldu. Ancak fabrika için ilk zorlu süreç 2001 Krizi sonrası başladı. İlk krizi atlatan Pancar Motor asıl krizi 2009 sonrası yaşadı. Şirket yönetimi fabrikanın batmasına karşı çeşitli tedbirler alarak ayakta tutmaya çalıştı. Ancak fabrikanın üzerinde kurulu bulunduğu arsanın sahibi Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş, son 9 yılda ödenmeyen kira borçları nedeni ile Mahkeme kararı ile fabrikanın tahliyesini istedi. Fabrikada motor sesleri geçtiğimiz Kasım ayı ortasında durdu.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı