Bakan Tekin'den müfredat açıklaması: "Öğrenci sayısını azaltacak tedbirler alacağız"

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, cuma günü askıya çıkan yeni müfredat ve sınavlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Tekin sınavlarda çıkacak soruların belirlenmesine yönelik yeniliklere dikkat çekti. Ayrıca Bakan, öğretmen alımlarında uygulanan mülakatlara yönelikte açıklamada bulundu.

EĞİTİM 29.04.2024, 08:15
Bakan Tekin'den müfredat açıklaması:
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, cuma günü askıya çıkan yeni müfredat ve sınavlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Tekin, üniversite sınavında sorulacak soruların tamamının Milli Eğitim Bakanlığı'nın ders kitaplarından ve müfredattan çıkacağını belirtti. Ayrıca, soru hazırlama havuzunun da yarısının branş öğretmenlerinden oluşturulacağını açıkladı.

Tekin, bu sayede sınavlarda daha dengeli ve gerçekçi sorular sorulacağını ve öğrencilerin daha iyi değerlendirileceğini vurguladı. ÖSYM'nin soru hazırlama ekibine bakanlık öğretmenlerinin de dahil edilmesi, bu amaca yönelik önemli bir adım olarak vurgulandı..
Tekin, "Üniversite sınavında sorulacak soruların tamamı, bizim size dağıtımız ders kitaplarından ve müfredattan çıkacak. Öğrencilerin sorulara bakış açısı, soruları çözebilme kapasitesini görebilmek açısından da soru hazırlama havuzunun da yarısının, branşları itibariyle ortaöğretim kurumlarımızdaki öğretmenlerimizden seçilmesini istedik. ÖSYM Başkanımız da bunu kabul etti. Çocuklarımızın tedirgin olacakları hiçbir şey yok." dedi.
Öğrencilerin okula gitmeleri, ders kitaplarını ve öğretmenlerini takip etmeleri gerektiğini vurgulayan Tekin, ilave bir şeye ihtiyaç olması durumunda, Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne (OGM) bağlı Destekleme ve Yetiştirme Kurslarını (DYK) okul müdürlerinden talep etmelerini istedi.

Milli Eğitim Bakanı, yeni müfredata ilişkin eleştirileri de yanıtladı. Müfredatın elden ele dolaştığına dair iddialara karşı çıkan Tekin, müfredat çalışmalarının şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü ve her türlü görüşe açık olduğunu söyledi.

Öte yandan mülakatla öğretmen seçimi konusunda da açıklamalarda bulunan Tekin, öğretmenlerin seçiminde en iyi ve en donanımlı adayların belirlenmesinin önemli olduğunu ve mülakatın doğru bir yöntem olduğunu söyledi.

Tekin, müfredata uygun kitap yazımı için özel yayınevlerinden talepte bulunmadıklarını da açıkladı. Bakanlık tarafından oluşturulan yazım komisyonları tarafından hazırlanacak kitapların, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın onayından sonra basılacağını belirtti.

Bazı kavramların müfredattan çıkarıldığına dair eleştirilere de değinen Tekin, cihat kavramının müfredatta sayısı artırılarak yerleştirilmediğini, mevcut haliyle korunduğunu açıkladı. Bakan Tekin, "Cihat kavramı müfredata sayısı artırılarak konulmamış, mevcut programdaki versiyonlar devam ettirilmiş." dedi.

Bakan Tekin, ortaokul öğrencilerinin Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın 2 Haziran'da yapılacağını ve sınav takviminde herhangi bir değişiklik olmadığını açıkladı.

Tekin, sınav baskısını azaltmak için okulların kontenjanlarını ve sınava giren öğrenci sayısını kademeli olarak azaltacaklarını belirtti.
Tekin konuya ilişkin açıklamasında "Bugünün konusu değil yanlış bir anlaşılma olmasın. Ama nihayetinde biz çocuklarımızın üzerindeki sınav baskısını azaltmak istiyorsak eğer, bir milyon öğrencinin sınava girmesi çok doğru bir yaklaşım değil. Biz hem okulların kontenjanlarını hem de sınava giren öğrenci sayısını azaltacak tedbirleri kademeli bir biçimde hayata geçireceğiz." ifadelerini kullandı.

Şiddete maruz kalan öğretmenlerin yer değişikliği taleplerinin karşılanması için yönetmelikte düzenleme yapılacağını da belirten Tekin, bu konuda önemli bir adım atacaklarını ifade etti.

Tekin "Şimdi bu İstanbul'da yaşadığımız olayla ilgili teknik olarak bizim şöyle bir sıkıntımız var, öğretmen arkadaşımızın yerini değiştirmek istediğimizde mevzuatla ilgili bir sorunla karşı karşıya kalıyoruz. Ben personel genel müdürümüzden rica ettim, yönetmeliğimize bununla ilgili bir hüküm de koyuyoruz. Yani bu türden bir şiddetle karşı karşıya kalan arkadaşımız, eğer okulda çalışmak istemiyorsa başka bir okula da kadrosunun aktarılmasıyla ilgili bir hüküm. Öğretmen arkadaşlara bu vesileyle müjdeyi verelim." dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 15 Mayıs 2024
İmsak 03:48
Güneş 05:24
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:47
Yatsı 21:16
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı