Dolar kuru için 'kalıcılık' uyarısı: Dolarda yeni ataklar mı geliyor?

Güne yatay seyirle başlayan dolar kuru 8,48 seviyesin işlem görüyor. Oktay Teknik Analiz kanalında dolar kuru için kalıcılık uyarısı yapılarak dolarda yeni direnç seviyesi verildi. Dolar ne olacak?

EKONOMİ 11.09.2021, 17:50
2
Dolar kuru için 'kalıcılık' uyarısı: Dolarda yeni ataklar mı geliyor?
Dolar kuru bugün güne yatay seyirle başlayarak 8,48 seviyelerinde işlem görüyor. Dolar kuru dün 8,40 seviyelerini test etmişti. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda çekirdek enflasyona odaklanmasıyla birlikte faiz indiriminin yaklaştığı endişesi piyasaları etkiledi. Oktay Teknik Analiz Youtube kanalında dolar kuru için teknik analize yer verildi. Peki, dolar/TL kuru ne olacak? Dolar fiyatında yeni direnç noktası ne olacak?
Dolar kuru için 8,56 üstüne dikkat çeken analist, dolarda yeni direnç seviyesi vererek, atak gelebilir değerlendirmesinde bulundu. 
Oktay Teknik Analiz kanalında yer alan dolar kuru analizi şöyle:
“Dolarda dün 8,40 seviyeleri test edildi. Hatta serbest piyasada 8,38’lerde gördük fakat saat 16.00’dan sonra yeniden 8,47lere doğru yükseliş yaşandığını gördük. Bunun temel sebebi aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın enflasyonla alakalı açıklamalarıydı. Raflardaki fiyatların ve hayat pahalılığının artması ile ilgili açıklamaları dolarda 8,47’leri getirdi. Peki burada sorulması gereken şu cumhurbaşkanının enflasyon ve hayat pahalılığı ile ilgili açıklaması neden dolar/TL’yi yükseltti? Geçmişte yapılanlar daha doğrusu serbest piyasa modelinde müdahale olma koşulları tabiki kabul edilebilir noktalardan birisi değil ve bunun karşısında da cumhurbaşkanın açıklamasını piyasa olumlu değil olumsuz karşıladı.
Aslında enflasyonla mücadele edilmesi elbette ki elzem bir şey ama sonuçta bunu doğru yapabilmek Merkez Bankası'nın yapması gereken şeyler ve sonuç itibariyle de bizim bunu dış müdahalelerle yapmaya çalışmamız arasında geçen süreçte 20 yıldır aslında çok şey öğrendik fakat yine aynı noktalarda dolaştığımızı da görüyoruz.
8,47’ye geldik. Benimde 7,93 beklentim vardı. Hatta çok da yaklaştık o noktalara. Fakat Merkez Bankası Başkanı açıklamasıyla gelen ve piyasaların açıklamalara ne kadar hassas olduğu görülmesine rağmen yine devam ediyor. Aynı hatalar ama sonuçta burada 8,30’un üzerinde kalıcılık sağlama hamlesinin de devam ettiğini görüyoruz. Genelde piyasa olumsuzlukları sadece açıklamalarda görüyor. En sonunda enflasyon açıklandı. Bu açıklanan enflasyon da bile yine piyasaya olumlu kendisine bir nokta bulmaya çalıştı. Fakat yine ters açıklamalarla yönümüzü yukarıya doğru çevirdik.
Peki aslına bakarsanız burada değişen ne diye soracaksınız? 8,60 8,30 arasına sıkıştığını görüyoruz yani ne yukarıya gidebiliyoruz, ne aşağıya gelebiliyoruz, ikisinin arasında sıkıştık, burda 1 kırılma olacaktır. Bu kırılmaya kadar bu hamlenin devam etmesini beklemek muhtemel. Tabiki burada bir faiz kaybı da söz konusu oluyor. En azından dolar/TL’de olanlar açısından ama genel anlamda baktığımızda bir tire dalında çıkar mı derseniz onu da elbette ki takip ediyorum.
Dolarda özellikle geçen gün 8,40 seviyelerinin üzerine attıktan sonra yeni bir duruma geçtiğinden bahsetmiştim. Düşüş kanalının üzerinde kalıcılık sağlayacak mı? Kanalın üzerine attıktan sonra siyah bandın üzerine birkaç gün kapanışa dikkat etmemiz gerekirdi ifade ettik. Bu kapanışın üzerinde kaldık. Biraz da siyasi açıklamalar sebebiyle kaldık. Elbette ilk başlarda tekrar kanala girme eğiliminde olduğunu görüyoruz. Daha sonrasında açıklamayla birlikte günü 8,47 seviyesinde kapattık. Burası neden önemli? Çünkü bir tepki verebilme hamlesi ile karşı karşıya kalabiliriz. Bunun açısından önemli 8,40 seviyesinin altına gelmediği müddetçe. 8,40 stop loss to yukarı yönlü hareketleri piyasa denemeye çalışacaktır. Buna trend diyebilirsiniz. Artık oradaki hamle 8,60'a kadar mı olur, yetmişe kadar mı olur onu belirleyecek. Ama tabiki bu biraz riskli hamlelerden bir tanesi. Neden? 8,40’da stop losstur? Yani buranın altına geldiğinde kapatmanız gerekir. Bu bir oyun şekli açısından anlatıyorum ama genel anlamda piyasa açısından yukarı dönme gereksinimi var mı? Piyasada derseniz Merkez Bankası gerilimi olacaktır. Piyasada bunu unutmamak lazım. Bu 12 gün sonra piyasada bir gerilim yaşanacaktır. Faiz indirecek mi acaba diye piyasa en azından bunu kullanmaya çalışacaktır. Onun hazırlığı da olabilir. Önümüzdeki süreçlerde şimdi haftalık grafiğe baktığımızdaysa burada sıkışık olduğunu gösteriyor.
Siyasi gelişmeler olmadığı takdirde doların gevşeme potansiyeli tabi piyasada yabancılar tarafından satın alınıyor diye ifade edelim. Yani buradaki aşağı yönlü hareket biraz daha erken seçim odaklı olmaya başladı. Çünkü piyasada en azından siyasi taraftan gelen açıklamalara baktığımızda genelde dolar hep yukarı doğru sevk eden açıklamalar oluyor. Bu erken seçim dışında biraz zor bir olasılık gibi oluşmaya başladı diye konuşalım. 8,52-53 civarlarında bir direncimiz var. Burada bir kırılma yaşadık. Aşağı yönlü hareketini tamamlaması gerekirken hala o hamleyi tamamlayamadık. 8,25’lere kadar zorladı piyasa ama oranın altına gelmedikçe ifade edelim. Bundan sonra 8,53’ün üzerinde kalıcılığa dikkat edeceğiz. Yani 8,53-8,56’nın üzerinde bir kalıcılık varsa dolarda yeni bir atak geliyor demektir. Yukarı yönlü buna dikkat etmemiz gerekir. Bunun altında kaldığı müddetçe halen yönün aşağıda olduğunu da ifade edelim. Yani rakam olarak bakacağımız rakam 8,53 ve 8,56 olacaktır.”Editörün Notu: Haberde yer alan ifadeler yorumcunun kendi görüşlerini yansıtır. Haber, yatırım tavsiyesi veya yönlendirmesi amacı taşımaz. 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı