EYT’de sona yaklaşıldı

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hak-İş Konfederasyonu’na gerçekleştirdiği ziyarette çalışmalar ile ilgili bilgi verdi…

GÜNDEM 24.09.2022, 06:45 24.09.2022, 12:12
EYT’de sona yaklaşıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hak-İş Konfederasyonu Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Bakan Bilgin’i Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan karşıladı. İkili, birlikte gazetecilere açıklamada bulundu. Bakan Bilgin, işçilerin birçok sorununa ilişkin çalışmalarda sona yaklaşıldığına dikkat çekerken, Arslan ise Kamu Çerçeve Protokolü’ne dâhil edilen maddeler ile ilgili önemli adımların atıldığını ifade etti.  Ziyarette bir konuşma gerçekleştiren Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, en son düzenlenen Kamu Çerçeve Protokolü’nde önemli kazanımlar elde edildiğine dikkat çekerek, “Bu protokolde asgari ücretin üzerindeki vergilerin iptali önemli bir adımdır. Bizimle yapılan görüşmelerde en yüksek rakam açıklandı. Kamu çerçeve protokolüne dahil ettiğimiz kadro alamayan arkadaşlarımızın yüzde 70 kapsamına giremeyen arkadaşlarımız ile ilgili çalışma yapacağımızı ifade ettik. Kangren haline gelen geçici mevsimlik işçilerin kadro konusunda da önemli bir mesafe alacağımızı ifade etmiştik. Kadro almış arkadaşlarımızın da durumlarında düzenlemeler yapılacağını söylemiştik. Belediye şirketlerinde yaklaşık 450 bin işçi var. Kamu kurumu sayılmadığı için ikramiye verilmemektedir. Belediye çalışanları ikramiye alırken, belediye şirketlerinin kamu çalışanı sayılmaması gibi bir garabet var. EYT konusu da düğüm haline gelmişti. Önemli bir noktaya gelindiğini de biliyoruz” dedi.

Toplu sözleşmelerde en temel konunun asgari ücret olduğuna dikkat çeken Bakan Bilgin, yapılan düzenleme ile tarihte en yüksek artışı yaptıklarını belirterek, “Enflasyon karşısında toplu sözleşmeler önemli adımlardır. Kamu çerçeve protokolü de önemlidir. Bütün işverenlerin bu protokole uymak zorunda olduğunu ifade etmek istiyorum. Biz kamu sendikasına üye değiliz, bu bizi bağlamaz diyen arkadaşların bu yaklaşımı saçma sapan bir yaklaşımdır. Bu konunun kanun olarak bağlayıcılığı vardır. Devletin uzlaşmayla vardığı bir sonuçtur. Aralık ayında da enflasyonun tahribatına bakarak yeni rakamları da açıklayacağız” diye konuştu.

EYT konusunun 1999 yılından beri var olduğunu hatırlatan Bilgin, düzenleme ile ilgili çalışmalarda önemli bir noktaya gelindiğini belirtti. Bilgin, ancak öncelikli sorunlara ilişkin çözümlerin geleceğine de dikkat çekerek, “EYT ile ilgili dosya tamamlanınca paylaşacağız. Öncelikle acil olan sorunlar çözülmelidir. Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi meselesi Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelmedi. Biz hazırlığımızı yaptık, Cumhurbaşkanımızla nihai değerlendirmeyi yaptıktan sonra kamuoyuyla paylaşırız. 696 sayılı kanunun dışında kalanların kadrolu işçi olarak geçmesi konusundaki bütün çalışmalarımızı tamamladık. Kapsam dışı kalan 90 bin civarındaki personelin kamuda kadroya geçirilmesiyle ilgili çalışma tamam. Onun da belli bir aşamadan sonra uygulamaya sokulacağının haberini vermek isterim” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı