İbrahim Kahveci yazdı: Naci Ağbal'ın en başarılı tarafı

İbrahim Kahveci, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile görevden alınan Naci Ağbal'ın en başarılı taraflarını yazdı.

EKONOMİ 18.06.2021, 10:15
15
İbrahim Kahveci yazdı: Naci Ağbal'ın en başarılı tarafı
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Naci Ağbal'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınmasının üzerinden dört ay geçti. O zamandan beri Ağbal'ın görevden alınmasına sebep olduğu belirtilen politika faizinde bir indirime gidilmedi ancak doların çıkışı devam ediyor.
Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci bugünkü yazısında Ağbal'dan önceki Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın tabela faizini 10,25’te bırakmasına karşın fiili faizi yüzde 15’e çoktan çıkarttığını ancak daha fazlasını yapamadan görevden alındığını belirtti.
Uysal'ın da kndisinden önceki Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya gibi üst iradenin ( Cumhurbaşkanı Erdoğan) isteklerine uymadığı zaman görevde kalamayacağı açıklamaları yaptığını aktaran Kahveci durumu, "Aslında her şey çok açıktı. Faiz indiren kalır, faiz artıran gider..." sözleriyle şu açıkladı.

Ağbal'ın görevden alınmasına karşın dört aydır faizin aynı kaldığı fakat döviz kurlarının arttığını aktaran Kahveci, bu durumda birinin sorumluluğu alması gerektiğini ifade etti. Ekonominin şeffaflık ve hangi şartlar altında nasıl davranılacağını bilmek istediğini açıklayan Kahveci bu noktanın da Naci Ağbal'ın en başarılı yönü olduğunu açıklayarak şöyle devam etti:

Türkiye'nin öngörülebilir bir ekonomi politikası olmadığını söyleyen Kahveci artık gerçeklere dönme vaktinin geldiğini yazdı.
"Naci Ağbal göreve geldiğinde tabelada 10,25 olan ama fiili olarak 15,0’e yükseltilen faizi sadece birbirine eşitledi. Ama ardından tablodaki görüntüye göre faizi önce yüzde 17,0’ye ve sonra da yüzde 19.0’a yükseltti.
Bu hamlelerin sonucu olarak dolar 8,50’lerden 7,0 liranın altına düşerken yabancı sermaye girişi de pozitife dönmüştü.
Ama ne olduysa oldu ve faizi yüzde 190’a yükselten Naci Ağbal’da görevden alındı. İşte o günlerde TV ekranlarına çıkan herkes Naci Ağbal’ın faiz artırdığı için görevden alındığını söyledi.
"Naci Ağbal’ın aslında en başarılı tarafı buydu. Yani enflasyon artarsa hiç çekinmeden faiz artıracağını ama düşerse de indireceğini net şekilde söyledi.
Yaz aylarından sonra faiz indirimi olabileceğini ama bunun önce enflasyon düşüşüne bağlı olduğunu açıkladı."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı