İkinci elde fahiş fiyat denetimi: 100 binlik Tofaş

Asgari ücrete yapılan artış sonrasında 2. el otomobil piyasası da hareketlendi. Bu hareketlenme ile birlikte fiyatlar da artış göstermeye başladı.

GÜNDEM 12.01.2023, 11:20
6
İkinci elde fahiş fiyat denetimi: 100 binlik Tofaş
2016 yılında Seat Leon FR fiyatı 100 bin TL iken bugün Tofaş Şahin’in fiyatı 100 bin TL’ye çıkmış durumda. Hal böyleyken sıfır ve ikinci el araç piyasasına denetim için harekete geçildi.
Yaklaşık 3 yıl süren artışların ardından son 6 aydır otomobil fiyatlarında bir duraklama hakim. ÖTV matrahlarında yaşanan değişiklik, otomobil sektörünün pandemi öncesi dönemdeki üretim yoğunluğuna dönmesi fiyatların durağanlaşmasını sağladı. Bu sürecin ardından asgari ücrette ve maaşlarda yaşanan artış otomobil fiyatlarının da tekrar tırmanmasına neden oldu. Hem sıfır, hem de ikinci el otomobil fiyatlarında artışlar söz konusu.
Tüm bu gelişmeler neticesinde ikinci el otomobilde son zamanlarda yüzde 10'luk bir artış meydana geldi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Sıfır ve ikinci el araç piyasasında darlık yaratmak ve piyasa dengesini bozmak amacıyla faaliyet yürüttüğü iddia edilenler hakkında müfettiş görevlendirilmiştir" açıklamasını yaptı.
Araç piyasasıyla ilgili milliyet.com.tr'ye konuşan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu açıklamaları yaptı.
“Fiyatların artışında birkaç önemli sebep var. Bunların en önemlilerinden bir tanesi dünya genelinde pandemi ile birlikte başlayan arz problemi. Talebi karşılayacak kadar sıfır otomobil temin edilememesi normal olarak her sektör alanında olacağı gibi ürün bulunamadığında piyasada var olanlara kıymetinden daha yüksek bedeller talep ediyor ve alıcı da buluyor.
Yani sıfır otomobil olmayınca ikinci el otomobilin piyasa koşulları gereği talep edilen fiyatlar sıfır olanı ile aynı oranda yüksek olabiliyor. Bu global bir sorun olduğundan maalesef önüne geçmek pek kolay değil.
Bu kişiler sıfır otomobillere şahıs olarak yazılarak, biz otomobil satıcıları gibi kira, vergi ve genel gider kalemleri gibi maliyeleri olmadığından aldıkları araçlara diledikleri rakamı yazıp uzun süre bekledikten sonra satıyorlar. Hem vergisiz “kayıt dışı” kazanç elde ettikleri gibi bunun yanında fiyatların normalin üzerinde artmasına önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyorlar.
Bizim bu konuda yetkililerimizden talebimiz hayatın olağan akışının dışında araç alıp satan veya aynı şekilde vekalet üzerinden işlem yapan kişilerin tespit edilerek bu kişilerin asgariye indirilmesidir. Vatandaşlarımız da yetki belgesi sahibi işletmelerden otomobil alışverişlerini yaparak kayıt dişi kişilerin piyasaya olan olumsuz etkilerine mahal vermedikleri gibi aynı zamanda garantili ve güvenilir alışveriş yapabilirler.
Özellikle ÖTV noktasında sektörün tüm paydaşlarının bir araya gelerek müşterek akılla oluşturduğu daha stabil, şartlara uygun ve sürdürülebilir bir ÖTV sistemi getirilebilir kanaatindeyiz. Vatandaşlarımızın otomobil alma planlarını ÖTV Matrah güncellemesi sonrasına ertelemesi sebebiyle piyasa oldukça durağan rakamlar ise stabildi. Kararın açıklanmasının ardından otomobile olan talep ile birlikte özellikle Aralık ayında 2.el otomobilde %5 civarı bir artış oldu. Fiyatların artacağı endişesi ile aynı talep devam ettiğinden dolayı Ocak ayında bir %5 artış daha olarak şu an artış %10 civarında diyebiliriz.
Sıfır araç arz/talep dengesizliğinden dolayı maalesef kolay bulunamıyor. Buna son dönemdeki talepte eklenince sıfır araçtaki problem iyice artmış durumda. Aynı sıfır otomobile talep olduğu gibi ikinci el otomobile de bu dönemde yoğun talep söz konusu.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı