Kara mantar hastalığı neden olur? Kara mantar hastalığının belirtileri

Bir enfeksiyon hastalığı olan kara mantar hastalığı tedavi edilmediği takdirse geri dönülmez rahatsızlıklara neden olabileceği gibi ölümle de sonuçlanabilir. Kara mantar hastalığı neden olur?

SAĞLIK 03.06.2021, 15:10
18
Kara mantar hastalığı neden olur? Kara mantar hastalığının belirtileri
Hindistan'da koronavirüs sonrası yaşanan en çok hastalıklardan biri olan kara mantar,yüzlerce kişinin ölümüne yol açtı. Mısır ardında Irak'ta da görülen hastalık korku salmaya devam ediyor.
Bu nadir hastalığın son haftalarda Hindistan'da 5 binden fazla kişiyi etkilediği biliniyor.
Peki Kara mantar hastalığı neden olur? Kara mantar hastalığının belirtileri nelerdir?
Mukormikoz olarak bilinen kara mantar hastalığı, koronavirüs sonrası en çok ölümlere yol açan hastalık olarak kayıtlara geçti. Hindistan'da 200 kişinin ölümüne neden olan hastalık İran, Irak ve Mısır'da da can kaybına yol açtı. Vücuda girdiği anda en hızlı yayılan virüslerden olan kara mantar hastalığı önce sinüs kanallarına oradan beyne akciğere inerek tahrip ediyor.
Nadiren görülen hastalık toprak, bitki, dışkı veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüne yol açan mantar ile temas sonucu meydana geliyor.
Bu virüse sahip olan mantarların etrafa yayılan sporları havaya karışır. Bu mantarlar çürüyen ağaçlarda, çöplerde, gübresi fazla olan toprakta görülür. Hava yoluyla bir kes vücuda yapışan bu virüs anında yayılır. Bu yüzden belirtileri hızlı gösterir. 
Uzmanlar hastaların çoğunun görme yetilerini yitirmeye başladıktan sonra geldiğini ve bunun da tedaviyi zorlaştırdığını belirtiyor.
Belirtiler arasında şunları saymak mümkün.
Vücut alınan virüse karşı bağışıklığı devreye sokar bu sürede ateşlenme yaşanır.  Solunum yollarında hasara neden olan virüs öksürüğe yol açar.   Sinüzit ve migren gibi yüzde ağrılara neden olur.   Yüksek ateş ve yüz ağrısıyla beraber gözlerden şişme iç yuvasından dışarı doğru kabarma oluşur.   Solunum yoluyla akciğere kadar iner ve buradaki hücre yapısını bozar. Bu da göğüs ve karın ağrısına yol açar.  Akciğerlere verdiği hasar sonrası öksürük sırasında kanama görülür.  Bilinç kaybıyla beraber kısa süreli krizler yaşanır.  Vücudun biyolojik yapısında bozulmaya neden olur. En sıkta uyku haline sebebiyet verir.  Tıpkı cilt enfeksiyonlarındaki gibi sıvı birikimi, iltihaplı akıntı kızarıklık ve siyahlaşma meydana gelir. 
Bulaşıcı değildir ancak ortamda bozuk mantar ya da bu virüsü barındıran ortamlarda kaşınmak gerekir. Hızla yayıldığından ölüm riskine yol açar. Bu yüzden erken tedavi önemlidir. Hızla kontrol altına alındığında ise vücutta bu hastalığı tetikleyen başka bir kronik hastalığın olup olmadığı da tespit edilir. 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı