NATO misyonu için bulunmamalıyız!

Uzmanlar, “Türkiye Afganistan’a asker gönderecek mi?” tartışmalarını gazetemize değerlendirdi…

GÜNDEM 17.07.2021, 04:35
16
NATO misyonu için bulunmamalıyız!
“Türkiye, Afganistan’a asker gönderecek mi?” tartışmaları ile ilgili gazetemize konuşan bölge uzmanları, Türk askerinin ülkede NATO şemsiyesi altında bulunmak yerine dost Afganistan ile ülkede istikrarı sağlama tezi üzerinde bir politika izlemesinin önemli olduğuna dikkat çektiler.
ABD’nin Afganistan’dan çekilme kararı sonrası bölgedeki durum dikkatle izleniyor. Ancak ABD giderayak Türkiye’yi önü kestirilemeyen bu yeni sürece dahil etmeye çalışıyor. Kabil Havaalanı’nın işletme ve güvenliğinin TSK tarafından sürdürülmesi ile ilgili Ankara ve Washington arasında görüşmeler devam ederken, konu Türkiye kamuoyunda da tartışmalara neden oluyor.

Konuyu Türkiye açısından riskleri ve kazanımları açısından ele alan bölge uzmanları, gazetemize önemli değerlendirmelerde bulundu. Uzmanlar, sürecin Türkiye açısından riskler taşıdığının çok açık olduğunu kaydederken hükümetin ise bu durumu ABD ile bozulan ilişkileri tamir etmek için bir fırsat olarak gördüğünün altını çizdiler.

İktidar karar alıcılarının sahadaki dezavantajları ve avantajları ciddi anlamda değerlendirmesinin önemli olduğunun altını çizen uzmanlar, aksi takdirde alınan bir karar için “içinde büyük riskler barından bir maceraya kapı aralamak” değerlendirmesinde bulundular.

Uzmanlar, her ne kadar Asya’nın en riskli alanlarından biri olan Afganistan’da Türk askerinin istikrarın sağlanmasına önemli katkılar yapacağına dikkat çekseler de, askeri varlığın NATO şemsiyesi altında olmasının problemlere neden olacağına dikkat çekti. Türk askerinin ülkede NATO misyonunu uygulayan bir ülke olarak değil, Afganistan’ın dost ülkesi olarak ülkede istikrarın sağlanmasına yardımcı olmak için bulunduğu tezinin güçlendirilmesi gerektiği kaydedildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı