Tarım Kredi Marketlerde bir indirim daha! Kanada’dan ithal ürün geldi

Tarım Kredi Marketlerde ‘talimatla indirilen’ ürünlerinin arasında Kanada’dan ithal edilen kırmızı mercimeğin de ‘Yerli Üretim’ logosuyla satışa sunulması tarımda yaşanan çelişkiyi gözler önüne serdi.

EKONOMİ 18.08.2022, 18:40
2
Tarım Kredi Marketlerde bir indirim daha! Kanada’dan ithal ürün geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla bazı ürünlerinde indirime giden Tarım Kredi Marketlerde TMO’nun Kanada’dan ithal ettiği kırmızı mercimeğin de yer alması dikkat çekti. Tarım Kredi Marketlerde, Kanada’dan ithal kırmızı mercimeğin kilosu 14.75 liradan satışa sunuldu.
Tarım Kredi Marketlerde bazı ürünler indirime girse de özellikle şeker, yağ ve kırmızı ette indirim yapıldığı açıklanmasına rağmen bu ürünlerin 3 gündür satışa sunulmaması dikkat çekiyor. Tarım Kredi Marketlerde, ‘talimatla fiyat indirimi’ yapılmadan önce de haftanın belli günleri TÜRKŞEKER’in raf fiyat garantili şekeri kilosu 17 liradan satılıyordu. Ancak marketlere yeterli miktarda şekerin gelmemesinden dolayı, şeker market raflarına konmadan bitiyordu. Yapılan son indirimle birlikte toz şeker yine 17 liradan satışa sunuldu fakat Tarım Kredi Marketlere şeker almak için giden vatandaşlar 3 gündür eli boş dönüyor.

Diğer yandan ayçiçek yağında da indirim yapıldığı açıklanmasına rağmen 5 kg ayçiçek yağı da henüz satışa sunulmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kuzu etinden sonra dana etinde de yüzde 30-35 oranında indirim yapılacağını açıklamıştı. Et ve Süt Kurumu’ndan tedarik edilecek dana eti yüzde 35 indirimin nasıl yapılacağı ise bilinmiyor. Et ve Süt Kurumu’nun satışını yaptığı kırmızı et fiyatları zaten piyasa fiyatlarından düşükken artı bir de yüzde 35 indirim yapılacak olması buradaki fiyatı iyice dibe çekecek. Et ve Süt Kurumu’nun satış yerlerinde sığır kıyma 83 liradan, sığır kuşbaşı ise 92 liradan satılıyor. Bu fiyatlara yüzde 35 indirim yapılması durumunda sığır kıymanın fiyatı 54 liraya, sığır kuşbaşının fiyatı ise 59.8 liraya geliyor. Tarım Kredi Marketlerde bu fiyatlara kıyma ve kuşbaşı satılması neredeyse imkansız. Üzerinde çalışılan formülü göre, Et ve Süt Kurumu üreticiden hayvanı alıp kesecek ve Tarım Kredi Marketlere verecek. Buradaki satış fiyatı da Et ve Süt Kurumu’nun satış fiyatı ile başa baş olması bekleniyor. Ancak burada da ESK’nın bu kadar hayvanı mevcut kesim fiyatları ile nereden temin edeceği sorusu gündeme geliyor. Mevcut durumda ESK üreticiden karkas kesim fiyatı 84 lira artı hayvan başı 2500 lira destek veriyor. Bu da karkas kesim fiyatlarını 93-95 lira bandına çıkarıyor. Fakat ESK’nın karkas kesim fiyatının bazı bölgelerde başa baş bazı bölgelerde de piyasa fiyatlarının altında kalmasından dolayı üretici açısından cazip bir tarafı bulunmuyor.
ESK’nın Tarım Kredi Marketlerde talep edilen eti karşılayabilmesi için karkas kesim fiyatlarında artışa gitmesi gerekiyor. Ancak mevcut durumda gündemde kesim fiyatlarının artırılması bulunmuyor.

Diğer yandan Tarım Kredi Marketlerde, TMO’nun Kanada’dan ithal ettiği kırmızı mercimeğin de indirimli ürünler arasında satılması, ortaya ilginç bir tablo çıkardı. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, çiftçiden uygun fiyata doğrudan tedarik edilen ürünlerde indirime gittiklerini açıklarken, Kanada’dan ithal edilmiş kırmızı mercimeğin de ‘Yerli Üretim’ logosuyla satışa çıkarılması, yaşanan çelişkiyi ortaya koydu.

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, "Vatandaş sepetini daha ucuza dolduracak." dedi. Bazı ürünlerde çok ciddi indirim yaptıklarını belirten Aydın, özellikle tedariki daha rahat sağlanan ürünlerde daha yüksek oranlar uyguladıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın indirim yapılacağını duyurmasının ardından Tarım Kredi Kooperatifleri'nin zarar edeceğine yönelik eleştirilere de cevap veren Aydın, maliyetler artsa dahi uzun süre fiyatları aynı şekilde tutmaya çalışacaklarını anlattı.
Aydın, "Zarar etmeyeceğiz ama kâr da etmeyeceğiz. Burada finansal bir yapı kurduk. Aracıyı ortadan kaldırıp, üreticinin daha da fazla kazanacağı bir sistem inşa ediyoruz. Hem üreticiyi destekliyoruz hem vatandaşı ucuz gıdayla buluşturmaya çalışıyoruz. Diğer marketler tedarikçilerine 120 güne kadar ödeme yapıyor. Biz bunu 60 güne indirdik. Üreticiye nefes aldırıyoruz, burada finansal maliyet yaratmayarak oradaki avantajı vatandaşın lehine kullanıyoruz." diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı